ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2016 05:33 EET | Updated 20/02/2016 05:33 EET

Η Χίλαρι Κλίντον εξακολουθεί να αρνείται να δημοσιεύσει τις επι πληρωμή ομιλίες της σε τράπεζες

Bloomberg via Getty Images
Hillary Clinton, former Secretary of State and 2016 Democratic presidential candidate, speaks during a campaign rally at the Clark County Government Center Amphitheater in Las Vegas, Nevada, U.S., on Friday, Feb. 19, 2016. Two key presidential contests on opposite ends of the nation come down to their final full day Friday, ahead of weekend elections that will shape the tone and duration of the Republican and Democratic races with Clinton and Bernie Sanders competing in the Nevada caucuses. Phot

Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον εξακολουθεί να παραβλέπει τις προκλήσεις για να δημοσιεύσει τις ομιλίες που έδωσε επί πληρωμή στην Goldman Sachs και άλλες τράπεζες, τονίζοντας ότι είναι πρόθυμη να το πράξει εάν και ο εσωκομματικός αντίπαλός της Μπέρνι Σάντερς κι οι άλλοι διεκδικητές της προεδρίας τολμήσουν να δημοσιεύσουν τις δικές της.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς –ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα λαοφιλής χάρις στην επικριτική στάση που τηρεί απέναντι στην Ουόλ Στριτ και τον ρόλο που αυτή έπαιξε στην κρίση του 2008—απάντησε στην Κλίντον πως εκείνος δεν έχει ομιλίες να δημοσιεύσει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βγάζει επί πληρωμή λόγους σε τράπεζες.

Όπως τόνισε χθες εκπρόσωπός του, ο Σάντερς «αποδέχεται την πρόκληση της Κλίντον». Από την πλευρά του, το επιτελείο του Γερουσιαστή του Βερμόντ απαντά πως η τελευταία φορά που ο Σάντερς έβγαλε λόγο έναντι χρημάτων χρονολογείται από το 2004, οπότε είχε μιλήσει για ‘κοινωνικό ακτιβισμό’ στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (CIT) και είχε λάβει για εκείνη του την ομιλία 2.000 δολάρια.

Η αντίρρηση της Κλίντον να δωθεί δημοσιότητα στα όσα έχει πει σε τράπεζες και ομοειδής οργανισμούς έχει γίνει το φλέγον θέμα της επικαιρότητας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς έχει να απολογηθεί στους φιλιππικούς του Σάντερς και άλλων πιο φιλελεύθερων και προοδευτικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος για την ‘επιείκεια’ που επιδεικνύει έναντι του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

«Θα ήμουν χαρούμενη να δημοσιεύσω το ο,τιδήποτε έχω όποτε κι εάν όλοι οι άλλοι πράξουν το ίδιο, διότι άπαντες σε τούτην την κούρσα, περιλαμβανομένου και του Γερουσιαστή Σάντερς, έχουμε βγάλει λόγους σε ιδιωτικούς οργανισμούς», δήλωσε η Κλίντον σε τηλεοπτικά μεταδιδόμενη προεκλογική της εκδήλωση στη Νεβάδα. Η Πολιτεία τούτη είναι η τρίτη στη σειρά που θα πραγματοποιηθούν αύριο οι προκαταρκτικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Η Κλίντον έχει κερδίσει πάνω από 20 εκατ. δολάρια για 92 πληρωμένες ομιλίες της αφότου εγκατέλειψε το αξίωμα της ΥΠΕΞ το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το επιτελείο της, περιλαμβανομένων και 675.000 δολαρίων που εισέπραξε για τρεις κεκλεισμένων των θυρών ομιλίες στην έδρα της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. Ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον έχει κερδίσει ακόμη περισσότερα χρήματα αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2001.

Η ίδια τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα εισοδήματά της και οι πηγές τους δεν ασκούν καμμία επιρροή στην πολιτική της και δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους και τους κανονισμούς πάνω στις πρακτικές της Ουόλ Στριτ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)