ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/02/2016 12:00 EET | Updated 20/02/2016 18:06 EET

Προετοιμάζεται η κυβέρνηση για τη συνάντηση της Δευτέρας με τους αγρότες. Τα μπλόκα παραμένουν

Eurokinissi

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα οριστικοποιηθεί η βελτιωτική πρόταση που θα τεθεί από την κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου με τους αγρότες δεδομένου ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, ενώ αρκετοί έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Δεν πρόκειται να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό οι αγρότες της Κρήτης, θεωρώντας πως γίνεται για προσχηματικούς και επικοινωνιακούς λόγους και δεν εξυπηρετεί, έτσι όπως σχεδιάζεται, την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Τη σχετική απόφαση πήρε το βράδυ της Πέμπτης το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο αγώνα των αγροτών, κατά πλειοψηφία που συνεδρίασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου.

Θετική στάση θα κρατήσουν οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, στην πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου και θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας.

Στην συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα και να εκπροσωπηθούν με επιτροπή που θα την απαρτίζουν 3 αγρότες από το μπλόκο.

Επίσης όπως έχουν ήδη δηλώσει οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό που έχει οριστεί για την Δευτέρα, καθώς θέτουν ως προϋπόθεση την συζήτηση πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί ήδη, από την προηγούμενη πανελλαδική συνάντηση μπλόκων στην Νίκαια και υιοθετηθεί από εκπροσώπους 68 μπλόκων.

Αντίθετα στις προθέσεις τους -όπως έγινε σαφές και με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων- είναι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την αυριανή συνάντηση στην Νίκαια.

Η σύσκεψη επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλίας έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου στο μπλόκο Νίκαιας οι αγρότες, οι οποίοι προετοιμάζονται για την αυριανή (Κυριακή) νέα πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Από την πλευρά τους οι αγρότες των Τεμπών που θα μετέχουν στον διάλογο της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό με τέσσερις εκπροσώπους τους, ετοιμάζονται για την συνάντηση αυτή που κρίνεται καθοριστική για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Η Κοιλάδα των Τεμπών εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και θα ανοίξει την Δευτέρα ως δείγμα «καλής θέλησης», κατά την διάρκεια συνάντησης των αγροτών με τον Α Τσίπρα, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν και οι περεταίρω αποφάσεις και κινήσεις των αγροτών.

Σήμερα εξάλλου, από τις 5 το απόγευμα και όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, θα κλείσει και πάλι ο επαρχιακός δρόμος Λάρισας-Άγιας (στο Γερακάρι), που συνδέεται με την εναλλακτική διαδρομή μέσω του παραλιακού άξονα του νομού.

Ανοίγουν προσωρινά λόγω κακοκαιρίας τα περισσότερα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας

Ανοικτούς δρόμους προσωρινά, λόγω επιδείνωσης του καιρού, αποφάσισαν στα περισσότερα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας οι αγρότες, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξαίρεση αποτελούν τα 8 μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία και τον κόμβο Νησελίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, που είναι σ' επ' αόριστον αποκλεισμό περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Ίδια παραμένει η κατάσταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, με τους Έλληνες αγρότες να έχουν ανοικτά τα σύνορα, αλλά τους Βούλγαρους αυτοκινητιστές να τα κρατούν κλειστά στη γειτονική χώρα.

Αυξημένη είναι η κίνηση στα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης.

Στην Πελοπόννησο

Συνεχίζεται το απόγευμα του Σαββάτου το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο από τους αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων, ενώ τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο με ανακοίνωσή τους ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί».

Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, ενώ 7.00 με 8.00 το βράδυ οι αγρότες θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα στην Σπάρτη.

Εν τω μεταξύ είναι κλειστός επ' αόριστον από τους αγρότες ο Ισθμός σε παλαιά και νέα εθνική οδό στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τα μπλόκα Αγ. Γεωργίου στην Ηλεία, Αιγίου, Δαλαμανάρας Αργολίδας και Χανδρινού Μεσσηνίας, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση».

Επιπλέον αναφέρουν, «διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ' όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε με τα δίκαια αιτήματά μας, όπως τα διαμορφώσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη στις 7 Φλεβάρη στην Νίκαια».

Sponsored Post