Μεγκερίνι: Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να περιμένουν πριν επέμβουν στη Λιβύη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Μεγκερίνι: Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να περιμένουν πριν επέμβουν στη Λιβύη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους
European Union High Representative Federica Mogherini participates in a handover ceremony of the EU membership Application with Bosnia Herzegovina at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 15, 2016. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Union High Representative Federica Mogherini participates in a handover ceremony of the EU membership Application with Bosnia Herzegovina at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 15, 2016. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να περιμένουν πριν επέμβουν στη Λιβύη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) να τους το ζητήσει μια νόμιμη κυβέρνηση, τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι σε μια συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα στον γαλλικό Τύπο.

«Η εξουδετέρωση του Ντάες δεν μπορεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο παρά μόνο από μια νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση, υπεύθυνη για την ασφάλεια» της χώρας, δήλωσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Journal du Dimanche και δημοσιεύεται μετά την επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον ενός στρατοπέδου τζιχαντιστών στη Σαμπράτα, 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 49 άνθρωποι.

«Στη Λιβύη, είναι οι Λίβυοι οι ίδιοι εκείνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή, ενώ ο λιβυκός λαός είναι εξαντλημένος, και πρέπει να δοθεί τέλος σ' αυτό το χάος», συνέχισε η Μογκερίνι.

«Υποστηρίζουμε εδώ και πολλούς μήνες τις προσπάθειες για να αναλάβει την εξουσία μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, ειδικά η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για να εγκριθεί η μελλοντική κυβέρνηση. Αν πρόκειται να τους βοηθήσουμε, πρέπει εκείνοι να το πουν, διότι γνωρίζουν τη χώρα τους καλύτερα από ό,τι εμείς. Η επιλογή να ζητηθεί ενδεχόμενη υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί το Ντάες είναι δική τους», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας ένα αραβικό ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σαράτζ παρουσίασε χθες Σάββατο στο κοινοβούλιο του Τομπρούκ το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία στη Λιβύη, μία που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και είναι εγκατεστημένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και μια δεύτερη, με έδρα την Τρίπολη, που συγκρότησε μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, στην πλειονότητά τους ισλαμιστικών.

«Η Ευρώπη», είπε ακόμη η Μογκερίνι, «είναι έτοιμη να χορηγήσει τεχνική βοήθεια για τον εξοπλισμό των θεσμών, ειδικά των δυνάμεων της αστυνομίας και της ασφάλειας, την ενίσχυση των λιβυκών δήμων, που αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο εκλεγμένων στη χώρα, εάν η μελλοντική κυβέρνηση το ζητήσει».

Κράτη της Δύσης εξετάζουν διάφορες επιλογές για να βοηθήσουν μια ενιαία κυβέρνηση της Λιβύης να πολεμήσει το ΙΚ, οι δυνάμεις του οποίου σε αυτή τη χώρα εκτιμάται πως ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες μαχητές. Η Ιταλία — πρώην αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη στη Λιβύη — θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής μιας πρωτοβουλίας με στόχο να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αναγνωρισμένων αρχών της Λιβύης και για να τους δοθούν τα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή