ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/02/2016 09:44 EET | Updated 21/02/2016 09:44 EET

Θεοδωράκης: «Κυβέρνηση ευρύτερη για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας»

ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/Virginia Mayo)

Την πεποίθησή του ότι το Ποτάμι θα βγει κερδισμένο και πιο δυνατό από το συνέδριο- τη «μεγάλη γιορτή» του Κινήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε- εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το πρωί στο Mega.

«Έχουμε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι συγκεκριμένες. Καλούμε τον κόσμο στο συνέδριό μας να τοποθετηθεί και με βάση αυτή την τοποθέτηση θα δούμε τις μελλοντικές μικρές και μεγάλες συμμαχίες», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Μιλώντας εκτενώς για το συνέδριο του Κινήματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Θα είναι ένα πολύ μεγάλο συνέδριο με 1.300 συνέδρους που θα έρθουν απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί θα συζητήσουμε γι' όλα αυτά που συνέβησαν, τα μικρά και τα μεγάλα μας λάθη, αλλά κυρίως θα προσδιορίσουμε τις προτάσεις μας προς την κοινωνία. Και να μετρηθούν οι απόψεις όχι με την έννοια των χειροκροτητών και των ψήφων αλλά να μετρηθούν οι απόψεις ως επιχειρήματα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυβέρνησης ανέφερε: «Αν μιλάμε σοβαρά για τη χώρα, κοιτώντας την κοινωνία, λέμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτό που λέμε δε μας συμφέρει, δεν έχουμε καμία ανάγκη να βρεθούμε με κάποια υπουργική ευθύνη γιατί ποιος θα ήθελε αυτή την εποχή να είναι υπουργός, αλλά υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που θα έπρεπε να συζητήσουμε στη Βουλή για μια μεγαλύτερη κυβέρνηση. Την ευθύνη όμως την έχει κυρίως ο πρωθυπουργός. Αν νιώθει αδυναμία να κυβερνήσει και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω στη χώρα, εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε ποιοι πρέπει να κυβερνήσουν ώστε να λύσουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν».

Όταν ερωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το «κάλεσμα» για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θα απαντήσουμε την Παρασκευή που ξεκινάει το συνέδριο μας στις προσκλήσεις της κυρίας Γεννήματα. Στη συζήτηση αυτή που γίνεται, για το αν η χώρα χρειάζεται κάτι μεγάλο, ωραίο και δυνατό δεν αρκεί να πεις απλά "όχι". Η πραγματική ανάγκη δεν καθορίζεται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Εδώ είναι και η μεγάλη μας διαφορά με κάποιους φίλους του ΠΑΣΟΚ καθώς εμείς θεωρούμε ότι η κοινωνία θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσει. Το να συζητάμε για συμμαχίες είτε επί συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα είτε για συμμαχίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στο να δημιουργήσει ένα συνολικότερο και καλύτερο σχέδιο για το αύριο είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε».

Όσον αφορά στα πρόσφατα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB ο επικεφαλής του σημείωσε ότι «μας δείχνει 2,6%, με 30% περίπου "δεν ξέρω/ δεν απαντώ", αναποφάσιστοι κλπ. Είναι κάτι πάνω από 3% και είναι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για το Ποτάμι. Νομίζω όμως ότι η έγνοια του κόσμου αυτή την στιγμή δεν είναι να αποκαλύψει το τι ακριβώς θα κάνει στις εκλογές. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, καθώς δεν προβλέπω εκλογές»

Όσο για την προσωπική του στάση ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγώ βουλευτής από άλλο κόμμα. Το να συνεργαστώ σε συγκεκριμένη στιγμή και να δώσω το χέρι μου για κάτι που θεωρώ σημαντικό για τη χώρα, ναι. Αλλά, εγώ δε θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Είχα ένα όραμα για τη χώρα, ίδρυσα ένα Κίνημα και εάν αυτό πεθάνει, θα πεθάνω κι εγώ μαζί του».