«Στο κόκκινο» η Ειδομένη, με 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε αναμονή

«Στο κόκκινο» η Ειδομένη, με 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε αναμονή
Eurokinissi

Οριακή είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων και προαπαιτούμενων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύριοι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.

Στο μεταξύ, στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ έχουν μετακινηθεί πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με τέσσερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία.

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων ξεπερνά τα 4.000 άτομα και σύμφωνα με πηγές από το λιμενικό σώμα, η αύξηση του αριθμού οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απ αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του απαγορευτικού τού απόπλου.

Σημειώνεται ότι τη διαχείριση της μετακίνησης των προσφύγων με πούλμαν από τον Πειραιά για διάφορους προορισμούς, την έχει η ελληνική αστυνομία.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάνδη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, ενώ το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο.

Επίσης το «blue star 2» μετέφερε 9 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό πλοίο «blue star patmos» μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα πιεστική είναι η κατάσταση στο Καστελόριζο: Όπως είπαν στη «Ροδιακή» κάτοικοι του νησιού την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν στο νησί είχε ξεπεράσει τους 740, τη στιγμή που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 250, ενώ οι δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο: Ενδεικτικά, το Σάββατο (20 Φεβρουαρίου) διασώθηκαν από το Λιμενικό 451, 446, 125, 53 και 95 πρόσφυγες σε 5 ξεχωριστά περιστατικά.

Συνολικά, τουλάχιστον 2518 μετανάστες και πρόσφυγες σε 45 περισταστικά, έχουν διασωθεί από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, από το πρωί της Παρασκευής 19-02-2016 έως σήμερα Δευτέρα τα ξημερώματα 22-02-2016. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου.

Δημοφιλή