ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 12:29 EET | Updated 23/02/2016 13:53 EET

Προς οριστικό κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο

ASSOCIATED PRESS
In this Feb. 6, 2016 photo, an Army captain walks outside unoccupied detainee cells inside Camp 6 at the U.S. detention center at Guantanamo Bay, Cuba. (AP Photo/Ben Fox)

Το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατονομάζει 13 φυλακές εντός του αμερικανικού εδάφους οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των κρατουμένων που θα μεταφερθούν από την Κούβα.

Το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο ισοδυναμεί με «το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην αμερικανική ιστορία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Όταν καθίσταται σαφές ότι κάτι δεν λειτουργεί, ότι δεν είναι καλό για την ασφάλειά μας, πρέπει να αλλάζουμε πορεία», είπε ο Ομπάμα στο διάγγελμα που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι η φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, είναι αντιπαραγωγική και, επιπροσθέτως, βλάπτει τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Η διατήρησή της, συνέχισε, αντίκειται στις αμερικανικές αξίες και υπονομεύει το κύρος των ΗΠΑ στον κόσμο.

Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, είπε ότι το σχέδιο αυτό «δικαιούται μια δίκαιη εξέταση» ακόμη και σε μια εκλογική χρονιά, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμεί να διαιωνίσει το πρόβλημα του Γκουαντάναμο, παραδίδοντάς το στον επόμενο πρόεδρο, «όποιος κι αν είναι αυτός».

«Ας κάνουμε το σωστό για την Αμερική, ας προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο», τόνισε.

President Obama on his plan to close the prison at Guantanamo Bay

BREAKING: Watch President Obama announce his plan to close the prison at Guantanamo Bay → go.wh.gov/8sxXiM

Posted by The White House on Tuesday, 23 February 2016

Το σχέδιο

Το κόστος του κλεισίματος της φυλακής στην αμερικανική βάση της Κούβας και της μεταγωγής των κρατουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 290-475 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος για τη φιλοξενία των κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές ενδέχεται να είναι μικρότερο κατά 65-85 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το κόστος της παραμονής τους στο Γκουαντάναμο, κάτι που σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να κάνει απόσβεση μέσα σε 3-5 χρόνια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι εντός των επόμενων μηνών θα μεταφερθούν από το Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες περίπου 35 κρατούμενοι, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλους του έτους θα παραμένουν λιγότεροι από 60 άνθρωποι στη φυλακή αυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι μπορούν να κρατηθούν με ασφάλεια στο αμερικανικό έδαφος οι υπόλοιποι 30-60 κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση ελπίζει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτραπεί η μεταγωγή των κρατουμένων στις ΗΠΑ, όμως ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.