ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 15:55 EET | Updated 23/02/2016 15:56 EET

Σε αλλαγές της επέκτασης του συμφώνου προχωρεί ο Ρέντσι. Καταργούνται οι προβλέψεις για τις υιοθεσίες

ALBERTO PIZZOLI via Getty Images
Italian Prime Minister Matteo Renzi gives a press conference for foreign medias on February 22, 2016 in Rome. Matteo Renzi warned yesterday he could call a high-stakes confidence vote in his government in a bid to unlock a parliamentary deadlock over gay civil unions. To mark his second anniversary as premier the Twitter-loving 41-year-old has posted a slideshow on his Facebook page yesterday vaunting his achievements since seizing power in an internal putsch inside his centre-left Democratic Party (PD). AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI / AFP / ALBERTO PIZZOLI (Photo credit should read ALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images)

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ζήτησε από τα μέλη του κόμματός του να προχωρήσουν σε μια παραχώρηση στο ευαίσθητο ζήτημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αφαιρώντας τις νέες προβλέψεις για την υιοθεσία. Σύμφωνα με το Reuters, στόχος του είναι να να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα της LGΒΤQ κοινότητας.

Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης πρόκειται να συζητηθεί εντός της Βουλής την Τετάρτη. Την Κυριακή, ο Ρέντσι είχε κάνει καλέσει το κεντροδεξιό κόμμα του Αντζελίνο Αλφάνο να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς. Το κόμμα του Αλφάνο δηλώνει κατά μόνο στο σημείο των υιοθεσιών, με πολλούς αναλυτές να είχαν ήδη προβλέψει την κίνηση του Ρέντσι να ζητήσει την κατάργηση της συγκεκριμένης πρόβλεψη.

Υπενθυμίζουμε ότι η επέκταση του συμφώνου έχει προκαλέσει την αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, με πιστούς να έχουν προχωρήσει σε σειρά διαδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφαίρεση των προβλέψεων για τις υιοθεσίες δεν αφορά μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και στο δικαίωμα των ζευγαριών που δεν έχουν παντρευτεί να υιοθετήσουν το παιδί του συντρόφου τους.

Μετά την επέκταση του συμφώνου στη χώρα μας, η Καθολική Ιταλία είναι η μοναδική χώρα της Δύσης που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.