Δοκιμάζονται οι αντοχές της Ελλάδας στο προσφυγικό. Το «πραξικόπημα» της πΓΔΜ και της Αυστρίας και η απάντηση των Αθηνών

Δοκιμάζονται οι αντοχές της Ελλάδας στο προσφυγικό. Το «πραξικόπημα» της πΓΔΜ και της Αυστρίας και η απάντηση των Αθηνών
SOOC

«Χαοτική» είναι απ' άκρη σε άκρη η κατάσταση στην Ελλάδα ενώ απόγνωση επικρατεί μεταξύ των προσφύγων εξαιτίας των αυθαίρετων αποφάσεων που λαμβάνει η πΓΔΜ, η οποία όμως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με χώρες των Βαλκανίων-μεταξύ των οποίων και κάποιες εντός της ΕΕ- αλλά και την Αυστρία που πλέον ηγείται κινήσεων για την ανακοπή των προσφυγικών ροών μέσω του δυτικού βαλκανικού περάσματος.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα, απηύθυνε διάβημα στη Βιέννη διαμαρτυρόμενη για την απόφασή της να συγκαλέσει αύριο Τετάρτη, διάσκεψη χωρών των Βαλκανίων για το προσφυγικό, από το οποίο μάλιστα έχει αποκλείσει τη χώρα μας. Ανάλογες κινήσεις προς άλλες χώρες δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, όπως αναφέρουν πηγές στο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση πλέον προσπαθώντας να διαχειριστεί το θέμα προχωρά άλλωστε σε πολυεπίπεδες κινήσεις αν και δεδομένου ότι δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι δυνατότητες ελιγμών είναι περιορισμένες.

Πως απαντά η κυβέρνηση στο «πραξικόπημα» της πΓΔΜ

Σε διπλωματικό επίπεδο ζητά από τους εταίρους να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Σε πρώτη φάση θα γίνουν επαφές στην προεδρία της Ε.Ε. -που ασκεί ή Ολλανδία- και άλλα κράτη μέλη που έχουν ισχυρή φωνή. Ο δε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινωνεί με Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ώρες, ζητώντας βοήθεια και από το ΝΑΤΟ για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Το Μαξίμου δε σχολιάζει πως η υποχώρηση της Τουρκίας στο θέμα της παρουσίας του ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι η συμφωνία είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, ενώ εκτιμά ότι η Άγκυρα θα θελήσει να παροξύνει την κατάσταση έως τις 6 Μαρτίου που θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής.

Διαβάστε σχετικά:

Ο δε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σχολιάζοντας τις κινήσεις της γείτονας χώρας αλλά και ευρωπαίων εταίρων κάνει λόγο για ωμή παραβίαση των αποφάσεων που ελήφθησαν από κοινού μεταξύ ΕΕ και χωρών των Βαλκανίων, για μη αλλαγή του status quo στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελή. Ωστόσο, με μια κίνηση που ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πραξικοπηματική», τα Σκόπια αποφάσισαν- και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση- να μην επιτρέπουν τη διέλευση των Αφγανών προσφύγων. Ακόμη όμως από τους Σύριους Σύριους και Ιρακινούς ζητούνται ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά το γεγονός πως φέρουν επίσημα έγγραφα της Ελληνικής Δημοκρατίας που πιστοποιούν πως έχουν το δικαίωμα να περάσουν στην πΓΔΜ, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως... Επιπροσθέτως όμως, η συνοριοφυλακή της πΓΔΜ κάνει ό,τι μπορεί ώστε ακόμη και αυτοί που διαθέτουν κάθε έγγραφο που πιθανά θα τους ζητηθεί, να διέρχονται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα τη Δευτέρα, κατάφεραν να περάσουν μόλις περί τα 250 άτομα.

Παράλληλα σε επιχειρησιακό τώρα επίπεδο η κυβέρνηση φαίνεται πως θα προχωρήσει στη δημιουργία κέντρων προσωρινής φιλοξενίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν έως και 50.000 πρόσφυγες – ο αριθμός αυτός προσδιορίζει εκείνους που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτική Γιάννη Μουζάλα.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης διεξήχθη μια ακόμη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη που είχαν καταληφθεί από Αφγανούς. Οι αρχές, όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο απέκλεισε την περιοχή, απομάκρυνε τους δημοσιογράφους ενώ οι περί τους 700 Αφγανούς μεταφέρονται στην Αθήνα.

Μπρος πίσω οι πρόσφυγες. Σε αναζήτηση χώρων φιλοξενίας το υπουργείο

Ωστόσο, τα πούλμαν που επιστρατεύτηκαν «κόλλησαν» στα Τέμπη εξαιτίας των μπλόκων των αγροτών. Βέβαια κατά έναν περίεργο τρόπο αυτή η καθυστέρηση επιτρέπει στην κυβέρνηση να κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται καθώς ακόμη και την ώρα που γινόταν η επιχείρηση στην Ειδομένη, δεν υπήρχε σαφής σχεδιασμός για το που τελικά θα φιλοξενηθούν αφού υπάρχει αυξημένη πληρότητα στα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό ενώ το Σχιστό που ξεκίνησε να λειτουργεί ως κέντρο μετεγκατάστασης φαίνεται να μην έχει τη δυνατότητα ακόμη να καλύψει τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ατόμων.

Νωρίτερα περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία βρίσκονταν καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς φαίνεται πως κρίθηκε φρόνιμο δεδομένης της κατάστασης στην Ειδομένη να καθυστερήσει η άφιξή τους στην ουδέτερη ζώνη.

Τέλος στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάστηκαν 1.000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες. Δεδομένου ότι στις κλειστές εγκαταστάσεις του λιμένα βρίσκονταν ήδη «μπλοκαρισμένοι» χθες, Δευτέρα αρκετοί πρόσφυγες, οι αρχές προχώρησαν σε άμεσο διαχωρισμό των Αφγανών από τους Σύριους και τους Ιρακινούς που θεωρητικά θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη και να διέλθουν των συνόρων.

Όλες αυτές τις ώρες βέβαια, πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, πλοία επιβιβάζουν κόσμο και για να τον μεταφέρουν στον Πειραιά και τα εκδοτήρια εισιτηρίων για τρένα και πούλμαν με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζουν να κόβουν εισιτήρια...

Δημοφιλή