Οργανωμένο μηχανισμό λασπολογίας είχε στήσει εκδότης ιστορικής εφημερίδας

Οργανωμένο μηχανισμό λασπολογίας είχε στήσει εκδότης ιστορικής εφημερίδας
Sooc

Παγίδα έστησαν οι αστυνομικοί στον 42χρονο εκδότη ιστορικής εφημερίδας που κατηγορείται για εκβιάσεις, σε συνεργασία με στέλεχος δημόσιας επιχείρησης που είχε προχωρήσει σε καταγγελίες σε βάρος του.

Η συνάντηση του στελέχους με τον 42χρονο βιντεοσκοπήθηκε από τους αστυνομικούς και στη συνέχεια η καταγγέλλουσα κατέβαλλε σε τραπεζικό λογαριασμό του εκδότη 17.000 ευρώ, προϊόν εκβίασης.

Κατόπιν, αυτού ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη μαζί με άλλους δύο δημοσιογράφους. Εντύπωση προκαλεί ότι κατά τις έρευνες στα σπίτια και τους επαγγελματικούς χώρους των συλληφθέντων βρέθηκαν φυσίγγια, θήκες πιστολιών και ένας γεμιστήρας όπλου.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της δωροδοκίας και της παράβασης του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.

Το ρεπορτάζ

Οργανωμένο μηχανισμό λασπολογίας και συκοφάντησης τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιχειρηματιών, είχε στήσει ο γνωστός εκδότης που συνελήφθη από τους άνδρες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για έναν 42χρονο ιδιοκτήτη ιστορικής εφημερίδας, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια μαζί με ακόμα δύο δημοσιογράφους -που επίσης συνελήφθησαν- και στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Μία από τις ΔΕΚΟ από την οποία ήθελε να αποσπά χρήματα μέσω εκβιάσεων ήταν η ΔΕΗ. Ο πρώην διευθυντής Επικοινωνίας της επιχείρησης κ. Κίμωνας Στεργιώτης είχε καταφερθεί εναντίον του εκδότη δημόσια το καλοκαίρι του 2015 λέγοντας ότι «ο… συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια –κυρίως με συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλές- πίεση ώστε να πάρει μερίδιο από τη δαπάνη της ΔΕΗ προς τα μέσα ενημέρωσης».

Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας δηλώνει ότι «είχαν στήσει έναν μηχανισμό λάσπης με ιστοσελίδες –κάποιες γνωστές- και μία εφημερίδα. Έπαιρναν τηλέφωνα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις και ζητούσαν διαφήμιση. Αν δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν τότε τους απειλούσαν ότι θα ξεκινήσουν να τους λασπολογούν και να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια για εκείνους. Άλλες φορές εξαπέλυαν απειλές και για τη ζωή τους. ‘Ή μου δίνεται από την πίτα ή καήκατε’, συνήθιζαν να λένε. Αυτό το έκαναν χρόνια και κανείς δεν τους ακουμπούσε. Ευτυχώς, τώρα βρέθηκαν δυο-τρεις ήρωες να το καταγγείλουν στην Αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Ένας από αυτούς είναι στέλεχος δημόσιας επιχείρησης που τον εκβίαζαν με τον χειρότερο τρόπο. Αναμένεται να γίνουν και άλλες συλλήψεις».

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν χθες και δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν στενοί συνεργάτες του εκδότη και γνωστοί στο δημοσιογραφικό χώρο για τις… άκρες τους σε γραφεία τύπου. Πρόκειται για έναν 35χρονο αρθρογράφο σε πολλές ιστοσελίδες, ο οποίος έχει απασχοληθεί στο παρελθόν στο γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων αλλά και σε γραφείο Τύπου γνωστής τράπεζας. Ο δεύτερος είναι ένας 50χρονος, ο οποίος έχει δουλέψει –μεταξύ άλλων- σε δημόσιο ραδιόφωνο, γνωστό τηλεοπτικό σταθμό και στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύμπτωση της χθεσινής ημέρες ήταν ότι ο 35χρονος συλληφθείς είχε αναρτήσει σε γνωστή ιστοσελίδα λίγες ώρες πριν την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. μία ανάρτηση με τίτλο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», η οποία έκανε το γύρο του διαδικτύου. Ο 35χρονος υποστήριζε στο κείμενό του ότι η Google διαμορφώνει εντέχνως με τα αποτελέσματα που εμφανίζει στις αναρτήσεις της αρνητικό κλίμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο Twitter επικράτησε πανικός, καθώς χιλιάδες χρήστες βρήκαν ευκαιρία να… τρολάρουν την άποψη του δημοσιογράφου.

Δημοφιλή