Ακούτε φωνές όταν διαβάζετε; Τότε μάλλον θα πρέπει να διαβάσετε αυτή την έρευνα

Ακούτε φωνές όταν διαβάζετε; Τότε μάλλον θα πρέπει να διαβάσετε αυτή την έρευνα
Getty Images

Ακούτε φωνές ενώ διαβάζετε; Είναι φυσιολογικό, αναφέρει έρευνα. Περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων της έρευνας απάντησε ότι ακούει μια «εσωτερική φωνή ανάγνωσης», είτε αυτή μοιάζει με τη δική τους φωνή είτε με κάποιου γνωστού τους.

Όπως αναφέρει ο Independent, η καθηγήτρια Ruvanee Vilhauer, από το Τμήμα Ψυχολογίας του New York University, ανέλυσε τη διασύνδεση της «εσωτερικής φωνής ανάγνωσης» των ανθρώπων και τις ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Παρά λοιπόν το ταμπού που υπάρχει γύρω από την φράση «ακούω φωνές», πάνω από το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ακούει μια εσωτερική φωνή όταν διαβάζουν από μέσα τους, και μόνο το 11% απάντησε ότι δεν ακούει τίποτα.

Αρκετοί απάντησαν ότι την ακούνε κάποιες φορές, κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο ενδιαφέρον βρίσκουν το κείμενο. Επίσης άλλοι ακούν τη δική τους φωνή ενώ άλλοι έχουν στα αφτιά τους άλλους, όπως φίλους ή συγγενείς, όταν διαβάζουν τα emails τους για παράδειγμα.

Η καθηγήτρια Vilhauer ανέλυσε 160 απαντήσεις από μια online έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Psychosis journal.

«Μερικά άτομα ανέφεραν ότι η εσωτερική φωνή ανάγνωση ήταν συνεχής με ηχητικές σκέψεις. Αναφέρθηκαν επίσης εσωτερικές φωνές που ήταν ελεγχόμενες και άλλες ανεξέλεγκτες«, είπε η Vilhauer.

Οι φωνές ανάγνωσης τοποθετούνται στη βάση των ακουστικών λεκτικών ψευδαισθήσεων και μπορεί να συνδεθούν με την ανάγκη των ανθρώπων να δημιουργούν «ζωντανές εικόνες», ενώ δεν εγείρουν ζητήματα ψυχικής υγείας.