ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 16:54 EET | Updated 23/02/2016 17:38 EET

Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες. Έκρυθμη η κατάσταση στην Ευρώπη

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images
A photo taken from the Macedonian side of the border shows migrants from Afghanistan protesting behind a fence at the Greek-Macedonian border, near Gevgelija, on February 22, 2016, against Macedonia's refusal to allow Afghans to pass the border.Greece said on February 22 that it was taking action to persuade Macedonia to take in Afghan migrants as thousands remained stranded at the border and the main port in Athens. About 5,000 refugees and migrants are stuck at the border with Macedonia after the neighbouring non-EU state on February 21 refused to allow passage to Afghans, police said. / AFP / Robert ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση τα τελευταία δύο 24ωρα στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και μη- επιλέγουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι χώρες οι οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους είναι:

  • Η Σερβία

Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.

  • Η Κροατία

Η Κροατία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν την είσοδο στην χώρα.

  • Η ΠΓΔΜ

Μετά την κίνηση της Σερβίας, η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα. Ακόμα, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

  • Η Σλοβενία

Την ίδια στιγμή η Σλοβενία στέλνει τον στρατό στα σύνορά της με την Κροατία, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να συμβάλλουν στον έλεγχο των ροών. «Ο στρατός απλώς θα βοηθήσει την αστυνομία να φρουρεί τα σύνορα και να κατευθύνει τους μετανάστες που μπορεί να θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής», επεσήμανε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

  • Η Σλοβακία

Η Σλοβακία δήλωσε έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με Αυστρία και Ουγγαρία για να ανακόψει το κύμα των προσφύγων

  • Η Δανία

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε σήμερα, Τρίτη, να παρατείνει τους προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία για δέκα ημέρες, έως τις 4 Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Στέγασης.

  • Το Βέλγιο

Οι αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, ότι επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας με τη Γαλλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη άφιξη μεταναστών που φεύγουν από τη "Ζούγκλα" του Καλαί, τον τεράστιο καταυλισμό στην είσοδο της σήραγγας της Μάγχης. Η απόφαση των βελγικών αρχών ελήφθη ενόψει της «εκκένωσης» του καταυλισμού από τη Γαλλία.

  • Η Αυστρία

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται περισσότερους από 80 αιτούντες άσυλο από τα σύνορά της με τη Σλοβενία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Διαβάστε σχετικά:

Δυσαρέσκεια Τσίπρα προς Ρούτε και η ενόχλησή του για τη μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Επιστολή Καμμένου σε ΝΑΤΟ: Να τηρήσει η Τουρκία τη συμφωνία

Η επιτυχία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξαρτάται από τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, δηλώνει ο επικεφαλής της Συμμαχίας

Δοκιμάζονται οι αντοχές της Ελλάδας στο προσφυγικό. Το «πραξικόπημα» της πΓΔΜ και της Αυστρίας και η απάντηση των Αθηνών

Διεθνής Αμνηστία προς Αυστρία: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η επιβολή ημερήσιου πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατά των περιορισμών στα σύνορα Αυστρίας και Σλοβενίας