ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/02/2016 02:53 EET | Updated 23/02/2016 02:54 EET

O σλοβενικός στρατός στα σύνορα με την Κροατία για να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές

ASSOCIATED PRESS
Refugees from Afghanistan sit beside railway tracks near a transit center for refugees at the Macedonian-Serbian border in the northern Macedonian village of Tabanovce, Monday, Feb. 22, 2016. More than 600 Afghan refugees were stranded since Saturday at the transit center while waiting for a permission to cross the border into Serbia. Serbia says the decision to block refugees from Afghanistan from passing through the so-called Balkan migrant corridor has been made by Austria and Slovenia. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Ο στρατός της Σλοβενίας θα αναπτυχθεί για να φρουρεί τα σύνορα με την Κροατία και να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη ροή προσφύγων και μεταναστών, βάσει νόμου που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από το σλοβενικό κοινοβούλιο.

Ο νόμος αυτός εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να συμβάλουν στον έλεγχο των ροών προσφύγων και μεταναστών και εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 5 κατά —επί συνόλου 90 εδρών— δήλωσε ο πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής Μίλαν Μπέργκλεζ.

Ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και μόνο.

Δεν πρόκειται για «στρατιωτική δράση», επέμεινε ο Τσέραρ. «Ο στρατός απλώς θα βοηθήσει την αστυνομία να φρουρεί τα σύνορα και να κατευθύνει τους μετανάστες που μπορεί να θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής», πρόσθεσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. Ο αριθμός των στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν την αστυνομία θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή της Λιουμπλιάνας ακολουθεί την ανακοίνωση της γειτονικής Αυστρίας ότι επιβάλλει πλέον όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)