Πώς απετράπη η «μάχη» στον Κορυδαλλό: Η σύγκρουση στον αέρα ενώ το ελικόπτερο έπεφτε

Πώς απετράπη η «μάχη» στον Κορυδαλλό: Η σύγκρουση στον αέρα ενώ το ελικόπτερο έπεφτε
Eurokinissi

Ταινία δράσης θυμίζει η περιγραφή που έδωσε στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο πιλότος του ελικοπτέρου, στο οποίο επιβιβάστηκε η Πόλα Ρούπα με σκοπό την απόδραση του Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Δεν ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Με τι έμπλεξες. Ξέρουμε ποιος είσαι και θα σε βρούμε», φαίνεται να είπε απειλητικά η Πόλα Ρούπα, στον πρώην αστυνομικό και χειριστή του ελικοπτέρου –σύμφωνα με την κατάθεσή του- όταν εκείνος επιχείρησε να την καταδιώξει μετά την επεισοδιακή προσγείωση, σύμφωνα με την κατάθεσή του.

Όταν έπεσε η περούκα της Πόλα Ρούπα τότε ο πιλότος κατάλαβε ότι ήταν η καταζητούμενη, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα σε μεγάλο ποσοστό από τις φωτογραφίες που του έδειξαν οι πρώην συνάδελφοί του. Οι κρίσιμες στιγμές διαφυγής της Πόλας Ρούπας και το μεγάλο, όπως προκύπτει, χρονικό διάστημα στην ενημέρωση των αρμόδιων διωκτικών αρχών, έχουν δημιουργήσει «τεράστια ερωτηματικά», όπως αναφέρουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διερευνηθούν.

Όπως διαπιστώνεται η καταζητούμενη τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κάνει μία… δοκιμαστική πτήση. Νοίκιασε ελικόπτερο από την ίδια εταιρεία, κάνοντας τη διαδρομή από το καζίνο Λουτρακίου στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Είχε παρουσιαστεί ως μεσίτης που έκανε... real estate και ήθελε να δει από αέρος την περιοχή για τις αγορές οικοπέδων και πολυτελών μονοκατοικιών. Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής είχε πληρώσει 5.000 ευρώ για τη διαδρομή Θερμησία, στάση Θεολόγο και κατάληξη Κύθνο Κυκλάδων. Η ενοικίαση είχε γίνει διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Όταν το ελικόπτερο έφθασε στο ελικοδρόμιο γνωστού ξενοδοχείου της περιοχής, η Πόλα Ρούπα είχε φθάσει εκεί ενδεχομένως με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός. Όταν αντίκρισε μπροστά της τον χειριστή του ελικοπτέρου… αιφνιδιάστηκε γιατί περίμενε να έχει εκείνον που είχε και την προηγούμενη φορά. «Ποιος είσαι εσύ;» ρώτησε η Ρούπα, «πού είναι ο …..» ανέφερε το όνομα του προηγούμενου χειριστή, με τον πρώην αστυνομικό να της αναφέρει ότι εκείνος δεν μπορούσε να παραστεί και πήγε εκείνος στη θέση του.

Μάχη στον αέρα

Η Πόλα Ρούπα, έβγαλε το πιστόλι την ώρα που το ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος 5.000 πόδια, πάνω από την Ερυθρές, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην αστυνομικού. Η καταζητούμενη και επικηρυγμένη με 1.000.000 ευρώ, γυναίκα καθόταν στη θέση του συγκυβερνήτη, όταν τον προέτρεψε με την απειλή του όπλου να αλλάξει κατεύθυνση και να κινηθεί προς την Αττική. Λειτουργώντας με το ένστικτο, της έπιασε το χέρι με το όπλο, ενώ με το άλλο κρατούσε τον μοχλό πλοήγησης. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής και αιματηρής συμπλοκής ανάμεσά τους, το ελικόπτερο από τα 5.000 πόδια έπεσε στα 1.000, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 20 δευτερολέπτων.

Ο χειριστής καταθέτει χαρακτηριστικά: «Όταν φθάσαμε σχεδόν στις Ερυθρές την είδα να βγάζει ένα όπλο και να μου λέει δυνατά να γυρίσω πίσω στην Αθήνα και να πάω Κορυδαλλό. Της άρπαξα το χέρι και ήρθαμε σε συμπλοκή. Το ελικόπτερο στροβιλιζόταν, γύριζε γύρω-γύρω και ενώ παλεύαμε προσπαθούσα να το προσγειώσω. Με χτυπούσε με μανία στο πρόσωπο και μου δάγκωνε το αριστερό μπράτσο. Της φώναξα θα σκοτωθούμε τι κάνεις; Από τα 5.000 πόδια σε περίπου 20 δευτερόλεπτα είχαμε πέσει στα 1.000. Πυροβόλησε δύο φορές. Ευτυχώς οι σφαίρες βρήκαν την κονσόλα και τον ανεμοθώρακα».

Θα γινόταν «πόλεμος»

Μάχη εκτιμούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ότι θα γινόταν στις φυλακές Κορυδαλλού σε περίπτωση που έφτανε τελικά εκεί το ελικόπτερο με την Πόλα Ρούπα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι εάν προσέγγιζε το ιπτάμενο μέσο το σωφρονιστικό ίδρυμα στο προαύλιο της γυναικείας πτέρυγας, μήκους περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν είχε προστατευτικό πλέγμα για την αποτροπή εναέριων αποδράσεων, θα βρίσκονταν οι υποψήφιοι δραπέτες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν πέρα από τον εναέριο αντιπερισπασμό των πυρών να υπήρχε και επίγειος, ενώ η Πόλα Ρούπα και οι συνεργοί της μέσα από το ελικόπτερο, θα πετούσαν στο προαύλιο τσάντα με οπλισμό για εκείνους που θα επιχειρούσαν να αποδράσουν.

Τα στελέχη των αρμόδιων διωκτικών αρχών δεν αποκλείουν την περίπτωση, να πετούσαν ανεμόσκαλα, ωστόσο σε αυτή την εκδοχή θα χρειαζόταν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιβιβαστούν περισσότεροι του ενός, κρατούμενοι.

Δημοφιλή