Κύκλωμα εκβιαστών: Επικαλούνταν υπουργό της κυβέρνησης που τον έλεγαν «αρχιμανδρίτη». Ο «κοριός» πήρε φωτιά

Κύκλωμα εκβιαστών: Επικαλούνταν υπουργό της κυβέρνησης που τον έλεγαν «αρχιμανδρίτη». Ο «κοριός» πήρε φωτιά
eurokinissi

«Διαθέτω ισχυρούς φίλους και στη μέρα και στη νύχτα». Αυτή ήταν η ατάκα του 50χρονου που εμπλέκεται στο κύκλωμα εκβιαστών με «πρωταγωνιστές» εκδότη ιστορικής εφημερίδας και δύο δημοσιογράφους.

Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας τονίζει ότι ανάμειξη στην υπόθεση έχουν πολλοί ακόμα δημοσιογράφοι, κυρίως ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, που δεν έχουν περάσει ακόμα το κατώφλι της Εισαγγελίας. Πρόκειται για ενημερωτικές ιστοσελίδες που παρά τη χαμηλή επισκεψιμότητα τους έβριθαν διαφημίσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κοριός της ΕΥΠ παρακολουθεί τηλέφωνα για την υπόθεση εδώ και πολλούς μήνες, ενώ οι έρευνες πύκνωσαν τις τελευταίες 40 ημέρες όταν στέλεχος της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να κάνει επίσημες καταγγελίες στην Ασφάλεια. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους αξιωματικούς έκλεισε δύο ραντεβού σε καφετέριες με τους δημοσιογράφους του κυκλώματος με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να «παγιδευτούν» από τους κοριούς που είχαν τοποθετηθεί στα μαγαζιά από τους αστυνομικούς.

Το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου 2016 η καταγγέλλουσα συναντήθηκε με τον 50χρονο δημοσιογράφο σε καφετέρια στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Ο δημοσιογράφος έφτασε με πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας BMW και ζήτησε από τη γυναίκα να κάτσουν σε απόμερο τραπέζι. Η άφιξη του 50χρονου βιντεοσκοπήθηκε από τους άνδρες της Ασφάλειας Αττικής και η συνάντηση με τη γυναίκα –διήρκησε περίπου μία ώρα- καταγράφηκε ηχητικά με κοριούς που είχε πάνω της.

Ο 50χρονος της είπε ότι αυτός και οι φίλοι του έχουν φτιάξει μία ομάδα, η οποία ελέγχει τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα αφενός υπέρ της κυβέρνησης και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους θα εκβιάζει. Χαρακτηριστικά της είπε ότι «όταν θέλουμε να γ…, θα λες: Αυτόν θέλουμε να τον γ… μέσα από την κυβέρνηση». Ο κατηγορούμενος της εξήγησε ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό της και η προσωπική της ζωή προσπαθώντας να την πείσει να μεσολαβήσει προκειμένου να δώσει η ΕΥΔΑΠ διαφήμιση στο κύκλωμα. Διαφορετικά θα ακολουθούσε σειρά δημοσιευμάτων κατά της δημόσιας επιχείρησης. Για να την τρομοκρατήσει ακόμα περισσότερο της είπε ότι έχει στοχοποιηθεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ότι εύκολα θα μπορούσε να αναρτηθεί κάποιο συκοφαντικό άρθρο σε βάρος της με «φωτογραφικό» τίτλο: «Ποια υπεύθυνη γραφείου τύπου την έχουν γράψει την ώρα που έδινε χρήματα για το διαφημιστικό πακέτο που έδωσε». Και συνέχισε: «Έχεις και ένα παιδί, να προσέχεις και να σκεφτείς και το παιδί σου».

Το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου 2016 το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε και δεύτερο ραντεβού στο οποίο παρευρέθηκαν οι... (ονόματα κατηγορουμένων). Η γνωστή καφετέρια που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Παλαιό Ψυχικό τέθηκε σε αστυνομικοί κλοιό, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό. Ο 50χρονος, μεταξύ αυτών που της ανέφερε, ήταν ότι αποκόμιζαν σε μηνιαία βάση 500.000-550.000 ευρώ. Εξήγησε αναλυτικά ότι εισέπρατταν 20.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από άλλον οργανισμό, 100.000 ευρώ από τράπεζα και διάφορα ποσά από άλλες εταιρίες. Επίσης, της ζήτησε να μεταφέρει σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος την επιθυμία τους να μεσολαβήσει σε τράπεζα σχετικά με υπάλληλο που απειλούσε να τους «χαλάσει το σύστημα (…) Όσο για τα λεφτά της είπε ότι θα τα κανονίσει αυτός και θα της τα φέρνει αυτός».

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «το βασικότερο όπλο της ομάδας είναι ο... (όνομα εκδότη) στο παρελθόν ήταν αντιπρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής), ο οποίος μέσα από την εφημερίδα του και τις ιστοσελίδες δημοσιεύει θετικά ή αρνητικά άρθρα για την ΕΥΔΑΠ και για τον… (αναφέρεται όνομα κυβερνητικού στελέχους), λόγω της επικείμενης νομοθεσίας με τις άδειες των καναλιών, αλλά και για την κυβέρνηση γενικότερα».

Ο εκδότης σε επικοινωνία που είχε με τον 50χρονο δημοσιογράφο του είπε ότι στις 13 Φεβρουαρίου 2016 θα δημοσιεύσει σε γνωστή εφημερίδα ένα μεγάλο θετικό κομμάτι για τον «Αρχιμανδρίτη» (υπουργό της κυβέρνησης). Αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εμπλεκόμενοι δεν γνώριζαν προσωπικά τον υπουργό αλλά τον επικαλούνταν για να ενισχύσουν τη θέση τους.

Ο 50χρονος δημοσιογράφος φέρεται ως ο πιο στενός συνεργάτης του εκδότη και ως το άτομο που αναλάμβανε εκ μέρους του να κάνει επαφές με ιδιοκτήτες ιστοσελίδων. Σε μία από αυτές τις επικοινωνίες ενημέρωσε διαχειριστή ιστοσελίδας ότι του εξασφάλισε ακόμα 1.000 ευρώ το μήνα από την ΕΥΔΑΠ. Ο κατηγορούμενος του είπε να κατεβάσει ότι αρνητικό έχει για την κυβέρνηση, να αρχίσει να γράφει θετικά άρθρα για αυτήν και τον διευθύνοντα της ΕΥΔΑΠ και να καταφερθεί κατά των ιδιοκτητών καναλιών. Η ιστοσελίδα μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εναντίον της κυβέρνησης αλλά στο επόμενο μισάωρο άρχισε να γράφει μόνο θετικά σχόλια.

Δημοφιλή