Γιούνκερ κατά Αυστρίας-Αυστρία κατά ΕΕ και Ελλάδας: Τι έγινε στη Διάσκεψη της Βιέννης

Γιούνκερ κατά Αυστρίας-Αυστρία κατά ΕΕ και Ελλάδας: Τι έγινε στη Διάσκεψη της Βιέννης
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz listens to a question during a press conference after a meeting with Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic, in Belgrade, Serbia, Tuesday, Feb. 9, 2016. Kurz is on a two-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz listens to a question during a press conference after a meeting with Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic, in Belgrade, Serbia, Tuesday, Feb. 9, 2016. Kurz is on a two-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)
ASSOCIATED PRESS

Η ΕΕ διχασμένη, με τους μεν να ζητούν ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων, και τους δε να λειτουργούν αυτόνομα. Στο στόχαστρο έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες η Αυστρία με τις πρωτοβουλίες της για το κλείσιμο των συνόρων της αλλά και τη διοργάνωση της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη Βιέννη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην Αυστρία ειδικότερα, λέγοντας μάλιστα πως μετά τις τελευταίες αποφάσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με τη χώρα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε κατά εθνικών λύσεων, λέγοντας ότι «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει».

Περίπου 1.100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βρυξελλών, στη Βιέννη, διεξαγόταν η Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, άμεση εμπλεκόμενη χώρα στην προσφυγική κρίση, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας. Και επίσης γιατί τη συγκάλεσαν εξωθεσμικά οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καλώντας ομολόγους τους από 9 χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία), με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Εκεί, μπορεί να συμφωνήθηκε μια «στενή συμμαχία» μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, ωστόσο δεν έλειψαν και οι επικρίσεις από συμμετέχοντες, όπως η Σερβία για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη.

Κριτική για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Σερβία

Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς (που συμμετείχε στη Διάσκεψη) τόνισε ότι «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση». Σημείωσε δε ότι το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού».

Νέα επίθεση στην Ελλάδα από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ωστόσο, συνεχίζοντας την τακτική των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, κατά τη Διάσκεψη, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα με διάβημα διαμαρτυρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» σημείωσε.

Η Αυστρία υποστηρίζει λύση σε εθνικό επίπεδο, απουσία ευρωπαϊκής

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, η Αυστρία συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Τουσκ: Στη Σύνοδο θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν»

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,ο οποίος, εξίσου καυστικός, τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων (σ.σ. του κάθε κράτους μέλους), το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο κ. Τουσκ, ωστόσο προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση (σ.σ. σαφείς αιχμές κατά Ουγγαρίας που ανακοίνωσε δημοψήφισμα για απόφαση Συνόδου στην οποία είχε συμφωνήσει) όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.

Επισήμανε επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Ανακοίνωσε τέλος ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν».

Δημοφιλή