Μετεωρίτης κάηκε πάνω από τον Ατλαντικό στις αρχές του Φεβρουαρίου

Μετεωρίτης κάηκε πάνω από τον Ατλαντικό στις αρχές του Φεβρουαρίου
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
emariya via Getty Images

Η μεγαλύτερη «μπάλα φωτιάς» από το περιστατικό του Τσελιαμπίνσκ στη Ρωσία το 2013 έσκισε τους ουρανούς πάνω από τον Ατλαντικό στις 6 Φεβρουαρίου, στα ανοιχτά της Βραζιλίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το συμβάν έγινε γνωστό μόλις την Τρίτη. Ο μετεωρίτης, καθώς φλεγόταν, απελευθέρωσε ισχύ αντίστοιχη 13.000 τόννων ΤΝΤ- το ισχυρότερο περιστατικό του είδους του από την έκρηξη στους ουρανούς του Τσελιαμπίνσκ, κατά την οποία εκτιμάται πως η ισχύς ανερχόταν στους 500.000 τόννους ΤΝΤ. Πάνω από 1.000 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί τότε, στις 15 Φεβρουαρίου 2013, από κομμάτια τζαμιού από σπασμένα παράθυρα.

Ωστόσο, ο μετεωρίτης πάνω από τον Ατλαντικό όπως δείχνουν τα πράγματα δεν έγινε αντιληπτός, καθώς βρήκε το τέλος του 30 χλμ πάνω από τα κύματα, σε απόσταση 1.000 χλμ από την ακτή της Βραζιλίας. Σε κάθε περίπτωση, η NASA έχει καταχωρήσει το περιστατικό στη σχετική της ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 30 μικροί αστεροειδείς (διαμέτρου μεταξύ ενός και 20 μέτρων) φλέγονται στην ατμόσφαιρα της Γης κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι εξ αυτών καταλήγουν στη θάλασσα, χωρίς να επηρεάζουν κατοικημένες περιοχές.

Δημοφιλή