Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν οι αγρότες. Οι δεσμεύσεις του Τσίπρα

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν οι αγρότες. Οι δεσμεύσεις του Τσίπρα
Eurokinissi

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών. Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναφορικά με το φορολογικό, οι αγρότες ανέφεραν στον πρωθυπουργό ότι «μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η “πίτα” ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα αλλά λαϊκά στρώματα αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9500 ευρώ και ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα».

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, δεν υπήρξε καμία δέσμευση στα αιτήματα των αγροτών. «Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί», ανέφερε η ανακοίνωση.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει και στις άλλες περιπτώσεις, ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.

Αναφορικά με το αφορολόγητο πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση των αγροτών, όπως και για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. «Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί στο αίτημα των αγροτών για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία».

Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων».

«Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος», καταλήγει η ανακοίνωση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή