Σενάριο για περικοπές σε επικουρικές και μείωση του πλαφόν σε κύριες συντάξεις για να επιστρέψει το κουαρτέτο

Σενάριο για περικοπές σε επικουρικές και μείωση του πλαφόν σε κύριες συντάξεις για να επιστρέψει το κουαρτέτο
Alexandros Michailidis / SOOC

Με παραμετρικές αλλαγές σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που προκαλούν εμπλοκή στην έναρξη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά σβήνει και γράφει διαφορετικά σενάρια κυρίως στην πρόταση της για το Ασφαλιστικό, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η εμπλοκή.

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στο υπουργείο Εργασίας τους παρουσιάστηκε νέα βελτιωμένη πρόταση, η οποία προσεγγίζει τις απαιτήσεις που έχουν εκφράσει οι δανειστές, χωρίς όμως να τις καλύπτει απόλυτα.

Το νέο σενάριο προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μεγαλύτερη μείωση του πλαφόν στις κύριες συντάξεις, ενώ περιλαμβάνει επέκταση του μοντέλου των εισφορών και του υπολογισμού της Εθνικής σύνταξης που έχει προταθεί στους αγρότες και στους υπόλοιπους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% και όχι κατά 1,5%, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τις εισφορές η κυβέρνηση φαίνεται πως καταλήγει σε ένα μοντέλο με διαφορετικές κλίμακες, η οποίες θα οδηγούν σταδιακά στο 20% και θα αποδίδουν χαμηλότερη Εθνική σύνταξη, ανάλογα με το ύψος των εισφορών.

Αντίστοιχα σχεδιάζεται η Εθνική Σύνταξη να δίνεται με «δυο ταχύτητες», ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Συγκεκριμένα το ανώτατο όριο της Εθνικής Σύνταξης θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης ενώ σε όσους βγουν με 15 χρόνια θα δίνεται Εθνική Σύνταξη περίπου 290 ευρώ.

Παράλληλα σχεδιάζεται οι Ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους νέους επαγγελματίες να είναι μειωμένες κατά 50% για την πρώτη πενταετία που θα μπουν στο επάγγελμα. Για μια πενταετία σχεδιάζεται να παραμείνει αυτοτελής και ο ΟΓΑ.

Ανοιχτό ραντεβού

Αν και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν κανονικά τις επαφές τους στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες, ακόμα παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των τεσσάρων επικεφαλής.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι είναι εφικτό οι θεσμοί να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει αφορούν το ΔΝΤ, καθώς με την Κομισιόν υπάρχει σημαντική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται να παρουσιάσει αναλυτικά Στο Euro Working Group την πρόοδο που έχει γίνει στον κατάλογο με τις εκκρεμότητες που άφησαν πίσω τους οι δανειστές όταν έφυγαν από την

Στη συνεδρίαση των συνεργατών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία θα γίνει προετοιμασία για τη σύνοδο του Eurogroup στις 7 Μαρτίου, η κυβέρνηση θα ενημερωθεί για τις προθέσεις των δανειστών, ενώ αναμένεται να επαναλάβει την δική της πρόθεση να σεβαστεί την συμφωνία του Ιουλίου, ζητώντας παράλληλα να επισπευσθεί η επιστροφή των δανειστών προκειμένου να μην χαθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Δημοφιλή