Προειδοποίηση προς Αυστρία: Ο Κοτζιάς καλεί στην Ελλάδα την πρέσβη μας στην Αυστρία για διαβουλεύσεις - Η αντίδραση του αυστριακού ΥΠΕΞ

Προειδοποίηση προς Αυστρία: Ο Κοτζιάς καλεί στην Ελλάδα την πρέσβη μας στην Αυστρία για διαβουλεύσεις - Η αντίδραση του αυστριακού ΥΠΕΞ
SOOC

Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Αυστρίας στέλνει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών η οποία ουσιαστικά έχει και προειδοποιητικό χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, το υπουργείου Εξωτερικών, καλείται στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις η πρέσβης της Ελλάδας στην Βιέννη, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κότζια.

Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης όπως αναφέρει, η ανακοίνωση είναι να «διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας». Πρόκειται για τον πρώτο βαθμό των διπλωματικών κινήσεων που έχει στη «φαρέτρα» της η ελληνική πλευρά η οποία χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους ως μια προειδοποίηση προς την αυστριακή κυβέρνηση αναφορικά με την στάση που κρατά στο θέμα του προσφυγικού και τις συνεχείς επιθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί ελληνικά διαβήματα την περασμένη Τρίτη, με την ελληνική πλευρά να δείχνει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Αυστρίας.

Να σημειωθεί, ότι παρόμοια κίνηση είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2015, όταν κλήθηκε με εντολή Κοτζιά ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία Παναγιώτης Σαρρής, έπειτα από επίθεση που είχε εξαπολύσει διά του τύπου ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, λέγοντας ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας».

Η αντίδραση του αυστριακού ΥΠΕΞ

Συνεχίζοντας την πάγια αρνητική στάση κατά τους τελευταίους μήνες, του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην Αθήνα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας, σχολιάζοντας τη σημερινή ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη.

Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.

«Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Πως σχολιάζουν τα αυστριακά ΜΜΕ

Ως «είδηση της τελευταίας στιγμής» προβάλλει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη, ενώ ανάλογη ειδησεογραφία έχουν ήδη στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ορισμένες αυστριακές εφημερίδες.

Όπως αναφέρεται στην είδηση της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, στη διαμάχη ως προς τη συμπεριφορά της Αυστρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αθήνα την πρέσβη της στη Βιέννη.

Στην είδηση σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως μονομερείς πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών-μελών στη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσαν «να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Στη δική της σχετική είδηση, η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» προσθέτει πως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης «ντροπή», το ό, τι η Αυστρία και άλλες χώρες πραγματοποίησαν στη Βιέννη μία Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα την πολιτική ασύλου, εκτός του πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης και χωρίς την ελληνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος προειδοποίησε πως η Αθήνα θα εμποδίζει πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, έως ότου εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.

Δημοφιλή