ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/02/2016 08:50 EET | Updated 25/02/2016 09:30 EET

Πάλι στα μπλόκα η απόφαση για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

sooc

Δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν το πρωί της Πέμπτης μεταξύ το πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και εκπροσώπων των αγροτών, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από περίπου δυόμιση ώρες, ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας. Για αλληλοκατανόηση και ειλικρινή συζήτηση κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι

«Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες αφήνει παρακαταθήκη. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε σε συζήτηση. Θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό» δήλωσε ο κ. Μπούτας.

Σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είπε ότι θα αποφασιστεί στα μπλόκα, διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες θα περιμένουν να δουν το νόμο.

«Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που και πριν αλλά και τώρα συνεχίζει να περνά πάρα πολύ δύσκολα και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει όλους μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», πρόσθεσε δε πως η όποια λύση πρέπει να βρεθεί μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση.

Τι λένε οι κυβερνητικοί κύκλοι για τη συνάντηση

Για συζήτηση ειλικρινέστατη, σε κλίμα πολύ καλό, σοβαρό και αλληλοκατανόησης, κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους αγροτών, όπου συζητήθηκαν συνολικά τα θέματα του αγροτικού κλάδου.

 

Αυτό που σημειώνει η κυβέρνηση στους αγρότες, είναι ότι ο συνδυασμός των εισφορών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι για την πλειοψηφία των αγροτών ελαφρυντική (σ.σ. με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμάται ότι αυτό είναι περίπου το 95% των αγροτών). Όπως επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης, αυτός ήταν και ο στόχος της μεταρρύθμισης, να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους αγρότες ότι η βασική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι όλοι οι αγρότες να έχουν πρόσβαση στην εθνική σύνταξη και να έχουν τη δυνατότητα ο καθένας να «χτίζει» παραπάνω με τις εισφορές.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ποινικοποίηση της κινητοποίησης. Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος και πως γι' αυτό θέλει να είναι σε διαρκή επικοινωνία η κυβέρνηση με τους αγρότες.

Διαβάστε επίσης:

Προσδοκίες από τη νέα συνάντηση Τσίπρα με τους αγρότες

Τσίπρας προς αγρότες: Να βρούμε λύσεις μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση

Στο Μαξίμου με τσίπουρα οι αγρότες

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)