Μοσκοβισί: Προβλέπουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017 για την ελληνική οικονομία, αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις

Μοσκοβισί: Προβλέπουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017 για την ελληνική οικονομία, αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
JOHN THYS via Getty Images

Το 2014 η ελληνική οικονομία κινήθηκε θετικά και πέρσι αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, που λαμβάνει χώρα στους Δελφούς, προσθέτοντας ότι, αν και η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη το 2015, η Κομισιόν προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%.

Αυτό βέβαια, συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ, υπογράμμισε.

Η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων, συμπλήρωσε. «Αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ενισχύσουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Αν και η ανεργία παραμένει σε επώδυνα υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον εξακολουθεί να κινείται αργά προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή πτωτικά».

Όσον αφορά στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος, είπε ότι τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου είναι ενθαρρυντικά. «Εάν μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική, η Ελλάδα θα έχει ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα» εκτίμησε, ενώ, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι «μπορούμε πλέον να προλειάνουμε το έδαφος για την πιο ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα και την ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων».

Σχετικά με την αξιολόγηση, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προβάλει την βεβαιότητα - πολιτική, νομική, διοικητική, «επειδή η αβεβαιότητα γεννά περισσότερη αβεβαιότητα».

«Αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές» τόνισε.

«Ευρεία πολιτική συναίνεση»

Ο κ. Μοσκοβισί επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα. «Αυτό είναι το σημαντικό μάθημα που μπορούμε να αποκομίσουμε από άλλες χώρες, και που θα ήθελα να υπογραμμίσω στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι επιπρόσθετα του προγράμματος, η Ελλάδα δύναται να επωφεληθεί από 35 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για επενδύσεις από την ΕΕ.

Δημοφιλή