ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/02/2016 05:49 EET | Updated 26/02/2016 06:27 EET

«Όχι» της Αθήνας σε επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
Austrian Interior Minister Johanna Mikl-Leitner informs the press during the western Balkans conference in Vienna, Austria, Wednesday, Feb. 24, 2016. Austria wants not only to crimp the influx of migrants pouring into Europe but to fully stop it, its interior minister declared Wednesday as she convened a meeting of ministers from Western Balkan nations. Greece — which was not invited — blasted the gathering as

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας που ξεκίνησε λόγω προσφυγικού: Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα απάντησε αρνητικά στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ, όταν εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, χαρακτήρισε ως τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων, την απόφαση για ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη.

Έκανε λόγο για λελογισμένη, ήπια και σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας, σημειώνοντας ότι θα φανεί στη διεθνή κοινότητα ποιος εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από εταίρους και συμμάχους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη οδηγείται με τις αποφάσεις που έχουν λάβει επτά χώρες σε de facto κατάργηση της Σένγκεν. Συνέστησε, πάντως, υπομονή έως τις 7 Μαρτίου και τη Σύνοδο κορυφής.

O κ. Ξυδάκης επίσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι βλέπει στην Ευρώπη αλλαγή του κλίματος υπέρ των φωνών της λογικής στο θέμα του προσφυγικού.«Το σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας και το ντόμινο που προκάλεσε είναι τέτοιο, ώστε οι σώφρονες βλέπουν με φόβο το τι ξετυλίγεται και ήδη αρχίζει μια αναδίπλωση. Οι σκανδιναβικές χώρες θα είναι μάλλον πολύ κοντά στις θέσεις της κ. Μέρκελ και σε αυτά που συζητάει η Ελλάδα και τώρα συζητάει και η Ιταλία» εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης.

Υπενθυμίζεται πως η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Άμεση ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που τόνισε ότι «η υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν».

«Η κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ στις δηλώσεις της, δεν λέει αλήθεια. Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του»/

Sponsored Post