Πόσα σου δίνουν εσένα; Οι φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στους συναδέλφους σας

Πόσα σου δίνουν εσένα; Οι φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στους συναδέλφους σας
Businesspeople With Digital Tablet Having Meeting In Office
Monkey Business Images Ltd via Getty Images
Businesspeople With Digital Tablet Having Meeting In Office

Δεν χρειάζεται να είστε φίλοι με τους συναδέλφους σας. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχτεί ότι εάν έχετε καλές σχέσεις μαζί τους και η ατμόσφαιρα στον χώρο εργασίας σας είναι θετική, τότε και εσείς θα είστε πιο αποδοτικοί.

Σύμφωνα με την ειδικό σε ζητήματα εθιμοτυπίας και συγγραφέα του «Don't Burp in the Boardroom» (Μην ρεύεστε στην αίθουσα συσκέψεων), Rosalinda Oropeza Randall, οι σχέσεις με τους συναδέλφους σας μπορεί να γίνουν προβληματικές εάν δεν χρησιμοποιείται τη σωστή γλώσσα στο γραφείο ή εάν η συμπεριφορά σας δεν είναι επαγγελματική.

Από αγενείς εκφράσεις, μέχρι χαρακτηρισμούς που μπορεί να θεωρηθούν σεξιστικοί, οι λέξεις και οι φράσεις που πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον στον εργασιακό σας χώρο είναι πολλοί. Το Business Insider συγκέντρωσε μερικές από τις «απαγορευμένες» φράσεις, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα εθιμοτυπίας, σε μία λίστα.

Τι δεν πρέπει να πείτε στους συναδέλφους σας:

«Πόσα σου δίνουν;»

Η ερώτηση δεν έχει κανένα νόημα, εκτός και εάν σκοπεύετε να κάνετε παράπονα για τον δικό σας χαμηλό μισθό ή του συναδέλφου σας.

«Μπορείς να μου δανείσεις μερικά χρήματα;»

Σε όλους έχει τύχει να ξεχάσουν να φέρουν μετρητά στην δουλειά και είναι απολύτως κατανοητό να ζητήσετε δανεικά εάν θέλετε να παραγγείλετε κάτι να φάτε. Εάν όμως «ξεχνάτε» συχνά το πορτοφόλι σας, μην εκπλαγείτε εάν δεν σας συμπεριλάβουν στην επόμενη παραγγελία.

«Ειλικρινά τώρα...»

Σύμφωνα με την Barbara Pachter, συγγραφέα του «Οι Βασικοί Εθιμοτυπικοί Κανόνες στον Χώρο των Επιχειρήσεων», προειδοποιεί ότι εάν προσπαθήσετε να δώσετε έμφαση στην ειλικρίνειά σας, κάποιοι υποσυνείδητα να θεωρήσουν ότι δεν λέτε πάντοτε την αλήθεια.

«Το άκουσες αυτό;»

Σύμφωνα με μια άλλη ειδικό σε θέματα εθιμοτυπίας ονόματι Vicky Oliver, εάν αρχίσετε να κουτσουμπολεύετε τους συναδέλφους σας, θα καταλήξετε να έχετε χειρότερη φήμη από εκείνους που βάλατε στο στόχαστρο.

«Το παντελόνι αυτό σε κολακεύει πολύ»

Τα κοπλιμέντα δεν είναι «παράνομα» όμως, εάν δίνετε συνεχώς έμφαση στα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός συναδέλφου, μπορεί να κατηγορηθείτε για σεξουαλική παρενόχληση.

«Η φάρα σας όλο προβλήματα δημιουργεί»

Καλύτερα να αφήσετε τις πολιτικές και θρησκευτικές συζητήσεις για άλλη ώρα. Εάν αρχίσετε να απευθύνεστε στους συναδέλφους σας με βάση τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά του κόμματός τους, του φύλου τους, των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή της καταγωγής τους.

«Είσαι έγκυος;»

Αυτή η ερώτηση σπανίως έχει καλά αποτελέσματα. Εάν η συνάδελφος δεν είναι έγκυος, μόλις της είπατε ότι πήρε κιλά. Εάν είναι πράγματι, προφανώς δεν θέλει ακόμα να μιλήσει για αυτό, διαφορετικά θα το είχε η ίδια ανακοινώσει.

«Συγνώμη για την ενόχληση»

Γιατί θεωρείς δεδομένο ότι ενοχλείς κάποιον εάν ακόμα δεν του έχεις μιλήσει ακόμα; Προτιμήστε καλύτερα το: «συγνώμη, έχεις λίγο χρόνο;».

«Ψάχνω για δουλειά. Ξέρεις κάποιον που να κάνει προσλήψεις;»

Εάν κάνετε μια τέτοια αποκάλυψη στους συναδέλφους σας, το πιθανότερο είναι να τους δείτε να απομακρύνονται, καθώς δεν θα σας θεωρούν πλέον μέλος της ομάδας. Επίσης, αυτή η πληροφορία ίσως φτάσει στα αυτιά του αφεντικού σας.

«Κοίτα τι εξάνθημα βγήκε στο χέρι μου. Αύριο περιμένω τις εξετάσεις»

Κανείς στο γραφείο δεν θέλει να ακούσει για το εξάνθημα ή τα περίεργα συμπτώματά σας. Προτιμήστε να ανακοινώσετε απλά ότι έχετε κρυολογήσει ή ότι δεν αισθάνεστε καλά.

«Δεν περίμενα να δώσουν σε εσένα να κάνεις την παρουσίαση»

Προτιμήστε να πείτε «συγχαρητήρια», εάν δεν θέλετε τα σχόλιά σας να παρερμηνευτούν.