Νέα βελτιωμένη πρόταση στους δανειστές από την κυβέρνηση. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν εμπόδιο

Νέα βελτιωμένη πρόταση στους δανειστές από την κυβέρνηση. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν εμπόδιο
Sooc

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του Euro Working Group της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα για την αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στο υπουργείο Εργασίας τους παρουσιάστηκε νέα βελτιωμένη πρόταση, η οποία προσεγγίζει τις απαιτήσεις που έχουν εκφράσει οι δανειστές, χωρίς όμως να τις καλύπτει απόλυτα.

Το πρώτο ραντεβού ωστόσο ακόμα δεν έχει κανονιστεί, την ώρα μάλιστα που κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η ανυποχώρητη στάση που κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγείροντας εξωφρενικές απαιτήσεις.

Στο επίκεντρο παραμένουν δημοσιονομικό κενό, Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και φορολογικό, με το Ταμείο να βρίσκεται πολύ μακριά σε σχέση με τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς, έχοντας παράλληλα μεγάλη απόσταση και από τις θέσεις που έχουν πάρει οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι βασικότερη αιτία για την καθυστέρηση στην επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα είναι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής θα πρέπει να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους οι δανειστές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση.

Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις πιέσεις που ασκεί ο Ευρωπαϊκός βραχίονας των δανειστών προς το Ταμείο για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι μετρούν ιδιαίτερα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και θέλουν να αποφύγουν μια κυβερνητική αποσταθεροποίηση εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης η οποία απειλεί τα θεμέλια της «Ενωμένης» Ευρώπης.

Ωστόσο, στην Κομισιόν γνωρίζουν ότι για να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα θα πρέπει να βρίσκονται και οι τέσσερις στην αποστολή, την ώρα όμως που το ΔΝΤ αυξάνει διαρκώς τις απαιτήσεις που βάζει ως προϋπόθεση για να επιστρέψει.

Σε αυτό το κλίμα υπουργός της κυβέρνησης που έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει άγνοια σχετικά με το χρόνο επιστροφής των δανειστών, παρά τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχε με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΣΜ. Όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, σε ερώτησή του προς τον Ντέκλαν Κοστέλο για το αν είναι πιθανή η επιστροφή τους στην Αθήνα τη ερχόμενη Δευτέρα απάντησε «είναι, κάπως δύσκολο».

Οι νέες καθυστερήσεις στην επανέναρξη της αξιολόγηση, αναδεικνύουν τη σκληρή στάση που κρατά το Ταμείο, ζητώντας να αποφασιστούν τώρα μέτρα για την επόμενη τριετία ύψους έως και 9δις ευρώ. Παράλληλα, τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι η προετοιμασία δεν είναι αρκετή ώστε να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι στο Euro Working Group οι Ευρωπαίοι θα διαπιστώσουν πρόοδο στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, γεγονός που θα τους επιτρέψει να δώσουν από την πλευρά τους σήμα επιστροφής στους επικεφαλής και με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση προς το ΔΝΤ προκειμένου να επιστρέψει και αυτό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Δημοφιλή