Γιατί πρέπει να έχουμε το κάλυμμα στο παράθυρο ανοιχτό κατά τη διάρκεια της απογείωσης;

Γιατί πρέπει να έχουμε το κάλυμμα στο παράθυρο ανοιχτό κατά τη διάρκεια της απογείωσης;
|
Airplane window seat with view
Airplane window seat with view
razihusin via Getty Images

Πάντοτε όταν ο αεροπλάνο είναι έτοιμο για απογείωση ακούμε από τα μεγάφωνα ότι πρέπει να φοράμε τη ζώνη μας, το κάθισμά μας να βρίσκεται σε όρθια θέση, να έχουμε κλειστές τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα κάλυμμα που βρίσκεται στο παράθυρο να είναι σηκωμένο.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή θέλει ο πιλότος και οι αεροσυνοδοί να θαυμάζουμε την θέα, αλλά για πρακτικούς λόγους.

Ο υπεύθυνος εναέριας ασφάλειας, Saran Udayakumar, ανέφερε στο Quora ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι αεροσυνοδοί έχουν μόνο 90 δευτερόλεπτα για να εκκενώσουν το αεροπλάνο. Προκειμένου να γίνει αυτό, το πλήρωμα προετοιμάζει τόσο τους επιβάτες, όσο και το αεροσκάφος ώστε η εκκένωση να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σωστά.

«Οι επιβάτες είναι περίεργοι, γι' αυτό και είναι οι κατάλληλοι για να κοιτούν τι συμβαίνει έξω και να το αναφέρουν αμέσως. Σε περίπτωση ανάγκης, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Αν το κάλυμμα του παραθύρου είναι ανοιχτό, βοηθά το πλήρωμα να εξετάσει το περιστατικό και να αποφασίσει ποια πόρτα θα χρησιμοποιήσει για έξοδο κινδύνου ή τι γίνεται έξω», εξηγεί.

Ο πιλότος Kare Lohse συμπληρώνει: «Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις όπου οι επιβάτες έχουν προσέξει ένα τεχνικό πρόβλημα, στο φτερό ή τη μηχανή κοιτάζοντας από το παράθυρο. Φυσικά, συμβαίνει σπάνια».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα