Πρόταση για συλλογή αποδείξεων μέχρι και 40% του εισοδήματος για το 2016

Πρόταση για συλλογή αποδείξεων μέχρι και 40% του εισοδήματος για το 2016
Eurokinissi

Ανάλογες του ύψους του ετήσιου εισοδήματος θα είναι οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, βάσει της πρότασης που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 9.500 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους. Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος. Όσον αφορά σε αυτούς που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει ενδεχόμενο ενδιάμεσης, ηπιότερης κλιμάκωσης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική πρόταση εκτιμάται πως θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο. Με τη συγκέντρωση των αποδείξεων οι πολίτες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους. Από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.

Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά. Ωστόσο, για άτομα που έχουν γεννηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, δεν θα ισχύει – σύμφωνα με το «Βήμα»- η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων. Αντ'αυτού, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μετρητά για να εξασφαλίσουν σε αποδείξεις το 30% ή και λιγότερο του ετήσιου εισοδήματος για να τύχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ.

Δημοφιλή