ΔΙΕΘΝΕΣ
28/02/2016 04:45 EET | Updated 28/02/2016 04:46 EET

Ιράν: Οι μεταρρυθμιστές κερδίζουν τις 30 έδρες της Τεχεράνης

ap
Iranian clergymen vote in the parliamentary and Experts Assembly elections at a polling station in Qom, 125 kilometers (78 miles) south of the capital Tehran, Iran, Friday, Feb. 26, 2016. Iranians across the Islamic Republic voted Friday in the country's first election since its landmark nuclear deal with world powers, deciding whether to further empower its moderate president or side with hard-liners long suspicious of the West. The election for Iran's parliament and a clerical body known as the Assembly of Experts hinges on both the policies of President Hassan Rouhani, as well as Iranians worries about the country's economy, long battered by international sanctions. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Το σύνολο των 30 εδρών της Τεχεράνης φαίνεται πως κερδίζει το ψηφοδέλτιο «Ελπίδα" των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών υποστηρικτών του προέδρου Χασάν Ροχανί μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 90% των ψήφων, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών, ο Γόλαμ-'Αλι Χαντάντ-Αντέλ, καταλαμβάνει την 31η θέση και κατά συνέπεια θα είναι ο ηττημένος των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πρώτοι στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων σίγουρων για την εκλογή τους, είναι ο μεταρρυθμιστής Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ και ο μετριοπαθής Αλί Μοταχαρί, οι οποίοι έλαβαν σχεδόν 1,3 εκατομμύριο και πάνω από 1,1 εκατομμύριο ψήφους αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν την καταμέτρηση περισσότερων από 2,6 εκατομμύρια ψηφοδελτίων επί συνόλου 2,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Τεχεράνη.

Οι μεταρρυθμιστές είχαν συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό τους τρεις μετριοπαθείς συντηρητικούς, μεταξύ τους ο Μοταχαρί, όλοι τους εξελέγησαν.

Του ψηφοδελτίου των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών στην Τεχεράνη ηγείτο ο Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, πρώην υποψήφιος των μεταρρυθμιστών στις προεδρικές εκλογές του 2013, ο οποίος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του μετριοπαθούς υποψηφίου Χασάν Ροχανί, επιτρέποντάς του να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι μεταρρυθμιστές/μετριοπαθείς και οι συντηρητικοί μοιράζονται τις ψήφους με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε κανένα από τα δύο μεγάλα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα.

Ωστόσο η νίκη του ψηφοδελτίου «Ελπίδα» στην ιρανική πρωτεύουσα είναι μια καθοριστική ώθηση για τους υποστηρικτές του προέδρου Ροχανί που θα εκπροσωπούνται σε μεγαλύτερο βαθμό στο 290μελές Κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατούσαν μέχρι τώρα οι συντηρητικοί.

Τα τελικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας δεν αναμένονται πριν από τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Sponsored Post