ΔΙΕΘΝΕΣ
28/02/2016 17:08 EET | Updated 28/02/2016 17:08 EET

Ξενοφοβικό ξέσπασμα Ορμπάν κατά προσφύγων και ΕΕ: Δεσμεύτηκε να αντισταθεί στο σύστημα των ποσοστώσεων

ASSOCIATED PRESS
Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers his annual 'State of Hungary' speech in Budapest, Hungary, Sunday, February 28, 2016. Orban says he has ordered the interior and defense ministers to begin preparing the construction of a fence on the border with Romania to prevent migrants from entering. He also said that the European Union bureaucrats and Germany’s welcoming culture are to blame for the migrant crisis on the continent. The inscription reads:

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν καταδίκασε την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειρισθεί την προσφυγική κρίση και δεσμεύθηκε ότι θα αντισταθεί στην πίεση για την εισδοχή περισσότερων προσφύγων, λέγοντας ότι αυτό θα φέρει εγκληματικότητα, τρομοκρατία και άλλα προβλήματα.

Υιοθετώντας εξαιρετικά επιθετικό τόνο κατά το ετήσιο διάγγελμά του προς το έθνος καταφέρθηκε τόσο κατά των προσφύγων, όσο και κατά των Βρυξελλών για την πρόθεσή τους να επιβάλουν ποσοστώσεις για την εισδοχή προσφύγων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να μας φορτώσουν τις συνέπειες της εσφαλμένης τους μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν θέλουμε να κάνουμε εισαγωγή εγκληματικότητας, τρομοκρατίας, ομοφοβίας ή αντισημιτισμού στην Ουγγαρία», είπε προσθέτοντας ότι το σύστημα των ποσοστώσεων μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση της Ευρώπης.

«Δεν θα υπάρξουν περιοχές ανομίας στις ουγγρικές πόλεις. Δεν θα υπάρξουν ταραχές, δεν θα υπάρξουν εμπρησμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς και δεν θα υπάρξουν συμμορίες που θα κυνηγήσουν τις συζύγους και τις κόρες μας», είπε.

«Στην Ουγγαρία, θα δράσουμε προληπτικά και θα τιμήσουμε ακόμη και την μικρότερη απόπειρα για τέτοια πράγματα», είπε ο Ορμπάν προειδοποιώντας ότι θέλει να ενισχύσει τον υπάρχοντα φράκτη που έχει υψώσει στα νότια σύνορα της χώρας του και ενδεχομένως να τον επεκτείνει.

«Το μεταναστευτικό κύμα μπορεί να εμποδιστεί. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, μεγαλύτερη από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ μαζί. Η Ευρώπη έχει την τεχνολογία, τη στρατηγική και την οικονομική ισχύ για να υπερασπισθεί τον εαυτό της», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξήγησε ότι δεν στρέφεται εναντίον των προσφύγων που, ερχόμενοι στην Ευρώπη, κάνουν «ό,τι νομίζουν ότι είναι το καλύτερο για τους ίδιους», αλλά κατά των Ευρωπαίων ηγετών που απέτυχαν να καταστρώσουν συνεκτικές πολιτικές για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν τη μεταναστευτική ροή.