Η «Κοινωνική Πολυκατοικία» ξεναγεί τη HuffPost Greece σε ζωές αστέγων που αλλάζουν προς το καλύτερο

Η «Κοινωνική Πολυκατοικία» ξεναγεί τη HuffPost Greece σε ζωές αστέγων που αλλάζουν προς το καλύτερο

Στον αριθμό 36 στην οδό Μπουμπουλίνας στην Ομόνοια βρίσκεται η Κοινωνική Πολυκατοικία του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτή διαμένουν 15 οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και είτε είχαν χάσει το σπίτι τους, είτε απειλούνταν με έξωση. Πρόκειται για μια εστία που φιλοξενεί δεκάδες ανθρώπους μέχρι να βρουν εργασία και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Κάθε εβδομάδα τους παρέχονται δωρεάν τρόφιμα και κάθε οικογένεια μαγειρεύει στο διαμέρισμά της. Στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, τους ενοίκους επισκέπτονται ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» που έχει στόχο την ανεύρεση και επισκευή χώρων κατάλληλων για τη στέγαση αστέγων και άπορων οικογενειών. Την ιδέα για την Κοινωνική Πολυκατοικία είχε η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια κ. Βέρα Μεσσήνη που είναι και πρόεδρος του Σωματείου. Όπως εξήγησε η ίδια στην Huffpost Greece, η πολυκατοικία παραχωρήθηκε στο Σωματείο το 2012 από το Ίδρυμα Χατζικώνστα. Το κτίριο όμως ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και χρειάστηκε να γίνουν αρκετές επισκευές πριν από την υποδοχή των ενοίκων.

«Πολλά τζάμια ήταν σπασμένα και είχαν μπει μέσα πουλιά», εξηγεί η κ. Μεσσήνη.

Μετά από εννέα μήνες επισκευών, οι οποίες κόστισαν περίπου 45.000 ευρώ, εθελοντές βοήθησαν στην επίπλωση του κτιρίου. Όλα τα έπιπλα ήταν από δωρεές, γεγονός που, σύμφωνα με την κ. Μεσσήνη, δείχνει ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, «οι άνθρωποι συνεχίζουν να βοηθάνε».

«Πέρυσι τον Αύγουστο με πήρε τηλέφωνο μια κυρία η οποία άλλαζε διαμέρισμα και μου είπε ότι θέλει να μου παραχωρήσει όλα της τα έπιπλα», ανέφερε η κ. Μεσσήνη.

Αφού είχαν πρώτα προηγηθεί οι απαραίτητες επισκευές, η πολυκατοικία άνοιξε τις πόρτες της σε άστεγους και άπορες οικογένειες πριν από περίπου δύο χρόνια. Το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας δεν είναι όμως η μοναδική Κοινωνική Κατοικία του Σωματείου. Μετά την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος, παραχωρήθηκε άλλος ένας χώρος στην οδό Επιδάμνου πλησίον της λεωφόρου Αχαρνών με αυτό το σκοπό, ενώ κατά καιρούς ιδιώτες προσφέρουν τα διαμερίσματά τους δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή στο Σωματείο.

Φτάνοντας κανείς στην πολυκατοικία, μπορεί να δει την προσοχή με την οποία έχει επισκευαστεί και διακοσμηθεί ο χώρος. Αριστερά της κύριας εισόδου βρίσκεται ένα κοινόχρηστο δωμάτιο, όπου συνήθως συναντώνται οι ένοικοι με την κ. Μεσσήνη και τους εθελοντές. Ο χώρος είναι γεμάτος παιχνίδια για τα παιδιά, αλλά και ιδιαίτερα έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία που έχουν την αίγλη μιας άλλης εποχής. Πάνω από τον μεγάλο καθρέφτη του αριστερού τοίχου βρίσκεται ένας κεντημένος πίνακας που είχε κεντήσει η μητέρα της κ. Μεσσήνη.

Παρατηρώντας κανείς τα παιχνίδια και τις ζωγραφιές που έχουν κατακλύσει τον χώρο, μπορεί να δει ότι το δωμάτιο είναι αφιερωμένο στους μικρούς ενοίκους της πολυκατοικίας. Όπως μας είπε μάλιστα η κ . Μεσσήνη, λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά, τρεις γυναίκες από την Λυρική Σκηνή επισκέφτηκαν τον χώρο, φέρνοντας μαζί ένα μικρό πιανάκι. Μαζί με τα παιδιά χόρευαν και τραγουδούσαν και ο χώρος γέμισε με παιδιά γέλια και χαμόγελα.

«Μαζεύτηκαν όλα τα παιδιά και τραγουδούσαν γελούσαν. Τρελάθηκαν».

Περνώντας κανείς την είσοδο της Πολυκατοικίας θα δει ράφια με βιβλία και πίνακες στους τοίχους. Τα περισσότερα αντικείμενα έχουν προστεθεί πρόσφατα, καθώς, όπως μας αποκάλυψε η κ. Μεσσήνη, κάποιος άγνωστος είχε καταφέρει να εισβάλει στον χώρο και να κλέψει βιβλία και άλλου είδους κοινόχρηστα αντικείμενα.

«Δεν πειράζει, καταφέραμε και το διακοσμήσαμε ξανά», είπε η κ. Μεσσήνη.

Ανεβαίνοντας κανείς τις σκάλες ακούει παιδικές φωνές και κλάματα μωρών. Άνθρωποι μαγειρεύουν ή συζητούν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Η πολυκατοικία σφύζει από ζωή.

Στον πρώτο όροφο συναντήσαμε την Ελένη, η οποία μετακόμισε με τον σύζυγό της από την Βόρεια Ήπειρο στην Αθήνα πριν από περίπου δεκαέξι χρόνια. Όπως μας είπε η ίδια, οι δυσκολίες ξεκίνησαν το 2010, όταν βρέθηκαν και οι δύο χωρίς δουλειά. Μην μπορώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς και το ενοίκιό τους, οι ίδιοι βρίσκονταν σε απόγνωση. Πριν λίγους μήνες, η Ελένη έμαθε μέσω της κοινωνική της λειτουργού για την Κοινωνική Πολυκατοικία και άμεσα ζήτησε βοήθεια. Από τον Ιανουάριο διαμένει σε ένα από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας με τον σύζυγο και τον 16χρονο γιο της.

«Νιώθουμε μεγάλη ανακούφιση. Τώρα το μόνο που μένει είναι να βρούμε δουλειά. Ψάχνουμε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάτι», είπε η Ελένη.

Το Σωματείο ετοιμάζει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που στόχο θα έχει την επαγγελματική κατάρτιση των ενοίκων. Η Ελένη εξηγεί ότι ο άντρας της είναι επιπλοποιός και, παρόλο που οι δεξιότητές τους είναι πολύ εξειδικευμένες, είναι και οι δύο πρόθυμοι να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Στον δεύτερο όροφο, συναντήσαμε την Ζωή, όπου διαμένει εδώ και αρκετό καιρό με την εννιαμελή οικογένειά της σε ένα από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Μετά από οικονομικές δυσκολίες και με αποκορύφωμα την έξωση που τους έγινε, η οικογένεια της Ζωής έμαθε μέσω της τηλεόρασης για την Κοινωνική Πολυκατοικία και ζήτησε βοήθεια. Όπως η ίδια μας είπε, η ζωή τους έχει αλλάξει ριζικά, γιατί πλέον δεν έχουν το άγχος της επιβίωσης που είχαν στο παρελθόν.

Η οικογένειά της κατάφερε να μετακομίσει στην πολυκατοικία αφού πρώτα διενεργήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, που μπορεί να διαρκέσουν ένα με δύο μήνες. Προκειμένου να διασφαλιστεί η η ομαλή λειτουργία της πολυκατοικίας, οι νέοι ένοικοι πρέπει να κάνουν πρώτα εξετάσεις που να αποδεικνύουν πως δεν πάσχουν από κάποια επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια. Ακόμα, εξετάζεται το ποινικό τους μητρώο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των υπολοίπων.

Στα δύο χρόνια που λειτουργεί η πολυκατοικία, αλλά και οι υπόλοιπες εστίες, οι οικογένειες που έχουν καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους και να ανεξαρτητοποιηθούν είναι οκτώ. Όπως μας είπε μάλιστα η κ. Μεσσήνη, ένας από τους ενοίκους που στο παρελθόν ήταν υπεύθυνος του κτιρίου, επισκέφτηκε ξανά τον χώρο για να κάνει επιδιορθώσεις, παρόλο που δεν διέμενε πια εκεί.

Εκτός όμως από τους ίδιους τους ενοίκους και τα μέλη του Σωματείου, είναι πολλοί οι εθελοντές που βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν τις οικογένειες που ζουν εκεί. Όσοι θέλουν να συνεισφέρουν μπορούν να απευθυνθούν στο Σωματείο και να προσφέρουν εθελοντική εργασία, είτε μέσω τεχνικών εργασιών, είτε καλύπτοντας τις ιατρικές ανάγκες των ενοίκων. Ακόμα, υπάρχουν ανάγκες για τρόφιμα, ρούχα, αλλά και είδη σπιτιού. Τέλος, κάποιος μπορεί να κάνει ετήσια συνδρομή «Φίλου» του Σωματείου με 20 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει βοήθεια από την Πολιτεία.

«Αυτό που ήταν πολύ συγκινητικό είναι ότι την προηγούμενη Παρασκευή μου τηλεφώνησαν οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας και μου είπαν ότι έχουν μαζέψει κάποια χρήματα και με ρώτησαν τι τρόφιμα να αγοράσουν. Με πέντε, δέκα ευρώ δεν έχει σημασία, συγκέντρωσαν 370 ευρώ και μας έφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης»,ανέφερε η κ. Μεσσήνη.

Όπως μας είπε η ίδια, οι Ανθρώπινοι Άνθρωποι έχουν στόχο να αναδείξουν τα θετικότερα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, μέσω της προσφοράς. Με αισιοδοξία και προσπάθεια, όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

«Κυκλοφορεί μεγάλη αρνητικότητα. Εννιά στις δέκα ειδήσεις είναι αρνητικές», μας είπε η κ. Μεσσήνη λίγο πριν μας αποχαιρετίσει στην κεντρική είσοδο. «Πρέπει όμως να κοιτάμε τον ήλιο και να πορευόμαστε μπροστά», κατέληξε.

«Ανθρώπινοι Άνθρωποι»

Οι Ανθρώπινοι Άνθρωποι είναι ένα Φιλανθρωπικό Σωματείο, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2012. Σκοπός του Σωματείου είναι η εν γένει συμπαράσταση και υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Βασικός στόχος είναι η ανεύρεση και επισκευή χώρων κατάλληλων για τη στέγαση άστεγων και άπορων οικογενειών και ατόμων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, με πρώτο το Δήμο Αθηναίων. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι: Βέρα Μεσσήνη, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Αγγελική Βενιού, Σταματία Λεχούρη.

Τηλ: 2106713399, Fax: 2106713359

Email: info at anthropinoi-anthropoi.gr

Oι κοινόχρηστοι χώροι της πολυκατοικίας είναι αφιερωμένοι στα παιδιά

Οι χώροι έχουν επιπλωθεί χάρη σε δωρεές

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 24Media/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson για την HuffPost Greece

Δημοφιλή