Αποχωρούν σταδιακά οι αγρότες από τα μπλόκα: Παραμένουν ορισμένα στην Κρήτη

Αποχωρούν σταδιακά οι αγρότες από τα μπλόκα: Παραμένουν ορισμένα στην Κρήτη
sooc

Ανοιχτοί είναι πλέον οι δρόμοι και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Μαγνησίας διεξάγεται απρόσκοπτα, μετά την αποχώρηση των τρακτέρ από τα αγροτικά μπλόκα.

Στις Μικροθήβες, που ήταν το τελευταίο «εν ενεργεία» μπλόκο σε όλη την Θεσσαλία, οι αγρότες πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Από τις 11 το πρωί άρχισε και η συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ και των γεωργικών μηχανημάτων, που, από τις 21 Ιανουαρίου, είχαν κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Οι δρόμοι και οι παράδρομοι γύρω από το μπλόκο των Μικροθηβών είναι πλέον ανοιχτοί και δόθηκαν στην κυκλοφορία, μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής που καθάρισε και έπλυνε τα οδοστρώματα των οδών.

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ρίξουμε αυλαία στις πολυήμερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναχωρήσουμε αύριο συντεταγμένα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από χθες Κυριακή το βράδυ τρακτέρ είναι παρατεταγμένα μπροστά στο κτίριο της αντιπεριφέρειας, στη Δράμα, και έως 14:30 σήμερα «η υπηρεσία θα τελεί υπό κατάληψη».

Εξάλλου, με πορείες επάνω στα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και των πόλεων, αποχωρούν από τα μπλόκα τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία αποχώρησης από το σημείο των τρακτέρ και έως αργά το απόγευμα εκτιμάται ότι «δεν θα μείνει ούτε ένα».

«Μας χωρίζουν πολλά με την κυβέρνηση»

Την αποχώρησή τους από τα διόδια των Μαλγάρων, όπου παρέμεναν για περισσότερες από 40 ημέρες, γνωστοποίησαν με σημερινή τους ανακοίνωση οι συμμετέχοντες στο μπλόκο (αγρότες Δήμου Δέλτα με 500 τρακτέρ), με τη συντονιστική επιτροπή να διαβεβαιώνει: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για μελλοντικές κινητοποιήσεις και εναλλακτικές μορφές αγώνα».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή υπογραμμίζει: «Θέτουμε τη γνώση και την εμπειρία της δουλειάς μας, που είναι η καθημερινότητά μας 365 ημέρες τον χρόνο, στη διάθεση αυτών που θέλουν να δώσουν λύσεις και όχι να καταλαμβάνουν καρέκλες».

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Μας χωρίζουν πολλά με τα μέτρα που κρίνει απαραίτητο να λάβει η κυβέρνηση και το δυστύχημα για εμάς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι στο επιτελείου τού κυβερνώντος κόμματος που να μπορούν να αναδείξουν τις αδυναμίες, αλλά και τα μεγάλα λάθη που γίνονται και έπονται».

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου κάνει και αποτίμηση της κινητοποίησης, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή της σε όλες τις δράσεις που οργανώθηκαν από τις δυνάμεις του αγροτικού κινήματος.

Αποχώρησαν από τα μπλόκα Άρτας και Πρέβεζας

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στην 'Αρτα και το Λούρο της Πρέβεζας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν από τα μπλόκα που είχαν στήσει επί 40 ημέρες στην περιοχή.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία με τα τρακτέρ, στην πόλη της 'Αρτας, αλλά και στην κωμόπολη Λούρος, για να επισημάνουν, όπως τόνισαν, ότι αποχωρούν με την υπόσχεση πως θα επιστρέψουν εάν δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση όλα τα αιτήματά τους.

Ωστόσο, η Παμπρεβεζάνικη επιτροπή αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων - αλιέων- γεωτεχνικών, ξεκινά εξορμήσεις ενημέρωσης, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη πραγματοποίηση ανοιχτής συνέλευσης το επόμενο διάστημα και εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν υποχωρούμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Το επόμενο διάστημα μέχρι τη κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, οργανώνουμε μέτωπο αγροτοκτηνοτρόφων, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίας και αυτοαπασχολούμενων. Να συμμετέχουμε όλοι στη 48ωρη απεργία που έχει ήδη προκηρυχθεί. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, για την ανατροπή των προτάσεων της κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι η Παμπρεβεζάνικη επιτροπή αγώνα έχει συμφωνήσει με το πλαίσιο αιτημάτων το οποίο έχει αποφασιστεί στη πανελλαδική συνέλευση, ως αιτήματα αναγκαία για την επιβίωση.

Κατάληψη στο τελωνείο του Ηρακλείου

Στο μεταξύ, το τελωνείο του Ηρακλείου απέκλεισαν το πρωί αγρότες, από όπου όμως αναμένεται να αποχωρήσουν το μεσημέρι.

Οι αγρότες είχαν αποφασίσει κατ' αρχήν να αποκλείσουν το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, όμως, σύμφωνα με τους ίδιους, λόγω των πληρωμών των συνταξιούχων δεν θέλησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ακόμη δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν και πάλι στην Αθήνα για οποιαδήποτε κινητοποίηση πραγματοποιηθεί από τους αγρότες των υπόλοιπων περιοχών.

Την ίδια ώρα, παραμένει το μπλόκο των αγροτών στα Πραιτώρια.

Επίσης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου συνεχίζουν το μπλόκο τους μέχρι σήμερα το μεσημέρι και στη συνέχεια θα αποφασίσουν την επόμενη φάση των κινητοποιήσεών τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή