Ένταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Οι πρόσφυγες πετροβόλησαν τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας

Ένταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Οι πρόσφυγες πετροβόλησαν τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας
Eurokinissi

Ένταση επικράτησε νωρίτερα τη Δευτέρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου μεγάλος αριθμός προσφύγων κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές και ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας, ενώ έριξαν τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.

Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν στον πετροπόλεμο των προσφύγων με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα καταφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη. Από τη ρίψη δακρυγόνων υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα.

Αυτή την ώρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Οι πρόσφυγες φώναζαν συνθήματα και εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί. Οι πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι περισσότεροι απ' αυτούς μάζεψαν νωρίτερα τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα, ενώ τελικά πέρασαν μόνο 10 άτομα.

Σημειώνεται ότι από το βράδυ της Κυριακής έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, ενώ στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται περίπου 7.000 άτομα.

Περίπου 5.000 πρόσφυγες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά. Εν τω μεταξύ περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα, βρίσκονταν σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο. Χθες και έως τις 9 σήμερα το πρωί στο νησί έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας 1450 άτομα. Περίπου 500 άτομα που περιμένουν να ταυτοποιηθούν βρίσκονται έξω από το hot spot.

Στη Χίο χθες έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν 1250 μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Χίο είναι 270 άτομα ενώ περιμένουν να ταυτοποιηθούν στο hoτ spot της ΒΙΑΛ περί τα 300 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο έφθασαν 193 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ περιμένουν να αναχωρήσουν από το νησί 460 άτομα.

Συνολικά, σήμερα στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα βρίσκονται 3230 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέραν αυτών, έως τις 12 το μεσημέρι περίμεναν να ταυτοποιηθούν στα hot spots περί τα 800 άτομα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το πρωί είναι αυξημένες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή