ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/02/2016 15:29 EET | Updated 29/02/2016 15:30 EET

Στα 3.088 ευρώ το ανώτατο όριο για δύο και περισσότερες συντάξεις και στα 2.304 για τη μία σύνταξη

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Διευκρινίσεις για τα ανώτατα όρια των συντάξεων (βάσει της πρότασης της κυβέρνησης έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, το ανώτατο όριο εισοδήματος από συντάξεις ορίζεται:

  • στα 3.088 ευρώ μικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα (μείωση περίπου 600 ευρώ)
  • στα 2.304 ευρώ για τη μία σύνταξη, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα (μείωση 469 ευρώ).

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης τα ανώτατα όρια θα ισχύσουν τουλάχιστον για το στάδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως το 2018.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με δικαίωμα που έχουν παλαιότεροι βουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εισπράττουν δύο και τρεις συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα στην κατανομή των βαρών και θα τεθούν δίκαιοι κανόνες και για τους βουλευτές και τους αιρετούς.

«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις», είπε ο υφυπουργός Εργασίας, και τόνισε ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τόσο υψηλές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,6% του συνόλου των 2.656.704 συνταξιούχων.

«Οι παροχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους και θα είναι πολλαπλάσια από τις εισφορές» κατάληξε ο κ. Πετρόπουλος.