Στο Euro Working Group της Δευτέρας η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αναμονή για την επιστροφή των θεσμών

Στο Euro Working Group της Δευτέρας η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αναμονή για την επιστροφή των θεσμών
SOOC

Από Δευτέρα σε Δευτέρα την κυβέρνηση την περιμένουν 8 ημέρες «φωτιά» που θα κρίνουν την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, αλλά και συνολικότερα την τύχη της αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει να λάβει σαφή εικόνα για τις προθέσεις των θεσμών κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Euro Working Group και την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών να πιέσεις τους εταίρους για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και χαλάρωσης των απαιτήσεων που έχουν οι δανειστές και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ θα γίνει προετοιμασία για το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 7 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των άλλων κρατών σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει αλλά και την πρόοδο που έχει κάνει, προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.

Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής, καθώς εκτιμούν ότι είναι εφικτό εντός της εβδομάδας οι θεσμοί να βρεθούν ξανά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, αυτή τη στιγμή εμπόδιο παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στις «εξωφρενικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, απαιτήσεις του. Αντίθετα οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν η αξιολόγηση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σταλεί ένα θετικό μήνυμα εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

Στην Κομισιόν εκτιμούν ότι είναι εφικτό τις επόμενες ημέρες να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση με στόχο να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ασκούν πιέσεις προς την πλευρά του Ταμείου, με στόχο να επιστρέψει η κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα, ρίχνοντας όμως και νερό στο κρασί της σχετικά με τις απαιτήσεις που εγείρει το Ταμείο σε Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.

Πίσω βήματα

Στην κυβέρνηση προκειμένου να πείσουν τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ, να επιστρέψουν στην Αθήνα, ήδη έχουν υπαναχωρήσει από κάποιες από τις βασικές θέσεις κυρίως στο μέτωπο του Ασφαλιστικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ήδη εισηγείται μειώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, χαμηλότερο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ, αλλά και να διασώσει τις χαμηλότερες κύριες συντάξεις, για τις οποίες το Ταμείο επιμένει για περικοπές.

Άγνωστες βέβαια παραμένουν οι θέσεις των δανειστών και για τις βελτιωμένες προτάσεις που παρουσιάσει η κυβέρνηση σε επαγγελματίες και αγρότες, προκειμένου να κατευνάσεις τις αντιδράσεις τους.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει τις συγκεκριμένες προτάσεις στους θεσμούς και περιμένει την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής προκειμένου να ενημερωθεί για τις απόψεις τους.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει οριστικά στην κυβέρνηση για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος την οποία επεξεργάζεται, ενώ άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί και για το νέο μοντέλο συγκέντρωσης αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Δημοφιλή