Τι τακτική θα ακολουθήσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής εναντίον της Ομάδας Βίζεγκραντ

Τι τακτική θα ακολουθήσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής εναντίον της Ομάδας Βίζεγκραντ
Sooc

Δύο είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση όσον αφορά το προσφυγικό: από τη μία είναι η διαχείριση της προσφυγικής ροής και από την άλλη οι διπλωματικές πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις και τον συσχετισμό των δυνάμεων στην Ε.Ε.

Η εμπλοκή όλου του υπουργείου Εσωτερικών στο προσφυγικό «σφραγίζει» την σημερινή ημέρα, καθώς το Υπ.Εσ. έχει περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες, αλλά και αρμοδιότητες, από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Έτσι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στην οποία θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αλλά επίσης εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθώς και της Αρχιεπισκοπής.

Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής. Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου συγκάλεσε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για το προσφυγικό.

Ωστόσο το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την εσωτερική διαχείριση και ουσιαστικά μπορεί να λυθεί μόνο σε επίπεδο συνεννόησης των ευρωπαϊκών θεσμών με τις τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκία). Η Ελλάδα, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και σε πλήρη συνεννόηση με την Γερμανία ως προς το προσφυγικό. Το παραδέχθηκε χθες η Μέρκελ στην συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ενώ ακόμη και ο «δύστροπος» με την Ελλάδα Σόιμπλε δηλώνει ότι η χώρα μας πρέπει να βοηθηθεί.

Ταυτόχρονα στην Ε.Ε. έχει διαμορφωθεί μία ισχυρή πλειοψηφία από χώρες που απομονώνει εκείνες που κλείνουν τα σύνορά τους, ενώ και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι στην ίδια γραμμή. Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτελέσει τον εμβρυουλκό της πίεσης σε Αυστρία και χώρες Βίζεγκραντ. Η Ελλάδα κινούμενη εντός της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής είναι έτοιμη να μπλοκάρει αποφάσεις που ενδιαφέρουν αυτές τις χώρες. Και αυτό θα το δηλώσει στη Σύνοδο Κορυφής.

Δείγμα της ελληνικής πολιτικής αποτελούν όχι μόνο η όξυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Αυστρία, αλλά και η «πόρτα» που έριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο αίτημα της Σλοβενίας να ενταχθεί στην Μεσογειακή Ομάδα των χωρών μελών της Ε.Ε. (Med Group – Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος), κατά την συνεδρίαση που έγινε στη Λεμεσσό.

Οι πτυχές της ελληνικής πολιτικής θα αποσαφηνιστούν στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα ολοκληρώσει στην Αθήνα την ευρωπαϊκή περιοδεία σε Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.

Επισημαίνεται ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η οποία συμφωνήθηκε να διεξαχθεί την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Παρίσι στις 12 Μαρτίου, για να συμμετέχει σε συνεδρίαση των ευρωσοσιαλιστών, κατόπιν πρόσκλησης από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Δημοφιλή