Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ψηφοφόρων του Τραμπ

Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ψηφοφόρων του Τραμπ
VALDOSTA, GA - FEBRUARY 29: Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign event at the Valdosta State University in Valdosta, GA on Monday Feb. 29, 2016. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
VALDOSTA, GA - FEBRUARY 29: Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign event at the Valdosta State University in Valdosta, GA on Monday Feb. 29, 2016. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Τη στιγμή που ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να προηγείται στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, η ιστοσλείδα Vox προσπαθεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο εξετάζοντας την εξάπλωση των απολυταρχικών ιδεών ανάμεσα στο εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε, βάση παρατηρήσεων ακαδημαϊκών, δημογράφων και πολιτικών επιστημόνων, έγινε κατανοητό ότι η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ (ή κάθε Τραμπ) ήταν προδιαγεγραμμένη λόγω μιας σειράς γεγονότων που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον κόσμο.

«Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν εδώ και ένα χρόνο να λύσουν ένα μυστήριο: Γιατί οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι στηρίζουν έναν ακροδεξιό, πορτοκαλί (από το σολάριουμ) λαϊκιστή που δεν έχει εμπειρία από την πολιτική, που εκφράζει ακραίες και συχνά περίεργες απόψεις; Πως ο Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν από το πουθενά, κατάφερε ξαφνικά να γίνει τόσο δημοφιλής;», αναρωτιέται η αρθρογράφος, Amanda Taub.

Πράγματι, ο Τραμπ έχει καταφέρει να κερδίσει ψηφοφόρους από διαφορετικές δημογραφικές ομάδες. Οι υποστηρικτές του έχουν διαφορετικό μορφωτικό, οικονομικό, θρησκευτικό ή ηλικιακό υπόβαθρο, γεγονός που προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Στη Νότια Καρολίνα, δημοσκόπηση του CBS News ανέφερε ότι το 75% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων ήταν υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στους Μουσουλμάνους. Δημοσκόπηση της Public Policy Polling έδειξε ότι το ένα τρίτο των υποστηρικτών του Τραμπ ήταν υπέρ της απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων σε όλη τη χώρα, ενώ το 20% υποστήριξε ότι ο Λίνκολν δεν έπρεπε να απελευθερώσει τους σκλάβους.

Το Vox αναφέρει σειρά από επιστημονικά ευρήματα που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν αυτό το φαινόμενο. Παρόλο που οι ψηφοφόροι του Τραμπ φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, όλοι τους θα μπορούσαν να μπουν σε μια κατηγορία: τους απολυταρχικούς. Πράγματι, ακαδημαϊκοί έχουν κατά καιρούς εξετάσει αυτή την κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι εκδηλώνουν ένα γενικότερο φόβο προς οτιδήποτε καινούριο ή ανατρεπτικό. Για εκείνους το κατεστημένο αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας που «πασχίζουν να σκίσουν» όσοι είναι διαφορετικοί. Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων μάλιστα φαίνεται να διευρύνεται σε περιόδους μετανάστευσης, οικονομικών δυσκολιών ή κάποιας επερχόμενης απειλής, όπως μια πανδημία ή ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Τραμπ συμπυκνώνει ίσως όλα τα χαρακτηριστικά του απολυταρχικού ηγέτη. Είναι απλός, δυναμικός και τιμωρητικός. Είναι ο «ήρωας» που θα διώξει όλους τους φόβους των απολυταρχικών, θα βάλει τους πάντες σε τάξη, θα αποτρέψει την ανατροπή του κατεστημένου και θα τιμωρήσει τους «κακούς». Ο Τραμπ ίσως είναι όμως ένας από τους πολλούς αυταρχικούς ηγέτες που θα περάσουν από την Αμερική. Όπως αναφέρει το Vox, o μεγιστάνας δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Εξάλλου, πρόκειται για μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στην Αμερική. Στη χώρα δεν υπερτερούν πλέον οι λευκοί, οι ιεραρχίες έχουν καταργηθεί ή αντιστραφεί και οι γάμοι των ομοφυλοφίλων είναι γεγονός. Όλα αυτά δημιουργούν ένα χαοτικό περιβάλλον για τους απολυταρχικούς χαρακτήρες, οι οποίοι θα στραφούν προς έναν αυταρχικό χαρακτήρα που θα προσπαθήσει να προφυλάξει το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο.

Την ίδια στιγμή όμως, έρευνες που επικαλείται το Vox έχουν δείξει ότι ακόμα και οι μη απολυταρχικοί χαρακτήρες μπορεί να γίνουν απολυταρχικοί σε περιπτώσεις που υπάρχει ένα παρατεταμένο κλίμα φόβου μετά από μια μεγάλη καταστροφή ή ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Η Αμερική έχει πράγματι συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαν προδιαγράψει την άνοδο του Τραμπ: Τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική άρχισαν να εκπροσωπούν περισσότερες φυλές, οι ρόλοι των φύλων ανατράπηκαν, η ομοφυλοφιλία έγινε αποδεκτή και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αλλαγών, επικρατούσε ο φόβος της τρομοκρατίας. Ο Τραμπ δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας μεγάλης στροφής προς τον απολυταρχισμό.

Δημοφιλή