Από τη Βοαδίκεια και την Ιωάννα της Λωραίνης μέχρι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι: 10+8 γυναίκες που σημάδεψαν την ιστορία

Από τη Βοαδίκεια και την Ιωάννα της Λωραίνης μέχρι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι: 10+8 γυναίκες που σημάδεψαν την ιστορία

Όλοι γνωρίζουν την Ιωάννα της Λωραίνης, το νεαρό κορίτσι που ενέπνευσε ένα ολόκληρο έθνος, αντιστρέφοντας την πορεία του Εκατονταετούς Πολέμου και οδηγώντας τα γαλλικά στρατεύματα στη νίκη εναντίον των Άγγλων μετά από μια μακρά σειρά πανωλεθριών. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη περίπτωση γυναίκας που αποτέλεσε σύμβολο αντοχής (ψυχικής και σωματικής) και ηρωισμού στην ιστορία, ούτε ο πόλεμος είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο τα κατάφεραν γυναίκες να διαπρέψουν και να αναδειχθούν, ακόμα και εν μέσω ανδροκρατούμενων κοινωνιών.

Το Alltime10s συνέταξε μια λίστα με 10 από τις πιο «σκληροτράχηλες γυναίκες της ιστορίας.

-Βοαδίκεια των Ικένων: Αρχαία Βρετανίδια πολεμίστρια βασίλισσα, η οποία πολέμησε τους Ρωμαίους κατακτητές μετά το μαστίγωμά της και των βιασμό τον κορών της. Ακολούθησε μια εκστρατεία εκδίκησης/ επανάσταση, για την καταστολή της οποίας χρειάστηκε να κινητοποιηθούν τρεις ολόκληρες λεγεώνες.

-Νέλι Μπλάι: Δημοσιογράφος που κλειδώθηκε το 1887 σε ένα διαβόητο άσυλο ατόμων με ψυχικές ασθένειες στη Νέα Υόρκη για 10 ημέρες, για να αποκαλύψει την κακομεταχείριση των ασθενών. Επίσης έκανε τον γύρο του κόσμο σε 72 ημέρες.

-Έμελιν Πάνκχερστ: Βρετανίδα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και σουφραζέτα, που αγωνίστηκε για το δικαίωμα της γυναίκας στην ψήφο. Συνελήφθη επανειλημμένα και έκανε απεργία πείνας ενώ ήταν φυλακισμένη, ωστόσο ζήτησε παύση της ακτιβιστικής δραστηριότητας μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, για να επικεντρωθούν οι γυναίκες σε καθήκοντα που είχαν να κάνουν με την υπεράσπιση του έθνους. Το 1918 πέρασε το Representation of the People Act, δίνοντας στις γυναίκες άνω των 30 το δικαίωμα ψήφου.

-Ζίνα Πόρτνοβα: Σε ηλικία 15 ετών είδε Ναζί στρατιώτη να επιτίθεται στη γιαγιά της και εντάχθηκε στη λευκορωσική αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής. Εκπαιδεύτηκε σε όπλα, εκρηκτικά και δολιοφθορές και σημείωσε πλούσια δράση, σε μια περίπτωση δηλητηριάζοντας μια ολόκληρη γερμανική φρουρά (δούλευε στην κουζίνα). Συνελήφθη και εκτελέστηκε σε ηλικία 17 ετών.

-Αμέλια Έρχαρτ: Η διάσημη Αμερικανίδα αεροπόρος ήταν η πρώτη που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό το 1932, υπό αντίξοες συνθήκες. Υπέρμαχος του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Εξαφανίστηκε το 1937, προσπαθώντας να κάνει τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.

-Άνι Σμιθ Πεκ: Ορειβάτισσα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, ανέβηκε σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά βουνά και ήταν η πρώτη που κατέκτησε την κορυφή του υψηλότερου όρους του Περού, Χουασκαράν. Ένθερμη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, συνέχισε να σκαρφαλώνει βουνά ως τα 80 της και έγραψε σειρά από βιβλία για ταξίδια και εξερευνήσεις.

-Ιωάννα της Λωραίνης: Δεν χρειάζονται συστάσεις για την εθνική ηρωίδα της Γαλλίας, την «Παρθένα της Ορλεάνης». Το νεαρό κορίτσι που βρέθηκε να ηγείται εμπειροπόλεμων, σκληροτράχηλων Γάλλων πολεμιστών, απογοητευμένων από τους ηγεμόνες τους, που είχαν χάσει το ηθικό τους μετά από μια σειρά από ήττες στα χέρια των Άγγλων, άλλαξε την πορεία του πολέμου και βρήκε τραγικό τέλος όταν αιχμαλωτίστηκε και κάηκε ως αιρετική. Ωστόσο, η κληρονομιά της έζησε: ο γαλλικός λαός εμπνευσμένος από μια ηρωίδα που φαινόταν να έχει σταλεί από τον Θεό και τη θυσία της, κατάφερε να νικήσει τον εισβολέα. Εν τέλει αναγνωρίστηκε ως Αγία.

-Χάριετ Τάμπμαν: Γεννήθηκε δούλα σε φυτεία στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και το 1849 απέδρασε σε ηλικία 29 ετών και επέστρεψε παρά τον κίνδυνο για να ελευθερώσει και άλλους δούλους. Στον Αμερικανικό Εμφύλιο υποστήριξε τους Βόρειους και ήταν μια από τις φιγούρες-κλειδιά της Επιδρομής στο Κόμπαχι Φέρι, όπου απελευθερώθηκαν πάνω από 700 δούλοι. Μετά τον πόλεμο, δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των Αμερικανίδων σουφραζετών.

-Μαλάλα Γιουσαφζάι: Το κορίτσι από το Πακιστάν που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, μεγάλωσε σε ισλαμοκρατούμενη περιοχή. Όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών, ένοπλος ανέβηκε στο σχολικό λεωφορείο της, την αναζήτησε ονομαστικά και την πυροβόλησε τρεις φορές εξ επαφής. Ωστόσο επέζησε και σήμερα συνεχίζει τον αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών σε χώρες όπου καταπιέζονται.

-Μαρία Κιουρί: Πρωτοπόρος στην έρευνα πάνω στα ραδιενεργά υλικά, ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ, με το οποίο μάλιστα τιμήθηκε δύο φορές. Πέθανε το 1934 από λευχαιμία, λόγω της έκθεσής της στη ραδιενέργεια κατά τις έρευνές της. Ακόμα και σήμερα τα τετράδια με τις σημειώσεις της είναι ραδιενεργά.

Και πέραν των γυναικών της άνω λίστας, να αναφέρουμε κάποιες από την ελληνική ιστορία, οι οποίες (αδικαιολογήτως) παραλείφθηκαν από το Alltime10s.

-Ολυμπιάς: Η σύζυγος του Φιλίππου του Β' και μητέρα του Αλέξανδρου θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει μαθήματα στη Cersei Lannister και την Margaery Tyrell του Game of Thrones. Δυναμικότατη προσωπικότητα, αποτέλεσε μεγάλη δύναμη στο «παιχνίδι των θρόνων» του βασιλείου της Μακεδονίας, ενώ μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου εξελίχθηκε η ίδια σε έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» κατά τους Πολέμους των Διαδόχων- πολεμώντας μάλιστα εναντίον μιας άλλης φιλόδοξης βασίλισσας, της Ευρυδίκης, συζύγου του ετεροθαλούς αδελφού του Αλεξάνδρου, Φιλίππου Αρριδαίου. Αν και νίκησε στην πρώτη φάση, εν τέλει ηττήθηκε από τον Κάσσανδρο, ο οποίος διέταξε τη θανάτωσή της με λιθοβολισμό.

-Ασπασία: Η σύντροφος του Περικλή επηρέασε την πολιτική του αθηναϊκού κράτους κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής του. Φημιζόταν για την ικανότητά της στον λόγο, προώθησε τον πολιτισμό και στοχοποιήθηκε από πολλούς αντιπάλους του Περικλή (θεωρείται ότι τα περί εταίρας και ανήθικης ζωής ίσως να έχουν προέλθει από τις διαβολές των εχθρών της).

-Γοργώ της Σπάρτης: Η σύζυγος του θρυλικότερου Σπαρτιάτη δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Η βασίλισσα που είπε στον Λεωνίδα το «ή ταν ή επί τας» ήταν μια δυναμική και ευφυής προσωπικότητα- μάλιστα ο Πλούταρχος στο «Λακαινών Αποφθέγματα» της αποδίδει κάποια από αυτά («Γιατί μόνο εσείς, οι Λάκαινες, έχετε εξουσία πάνω στους άνδρες;» - «Επειδή είμαστε και οι μόνες που γεννάμε άντρες»). Αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Σπαρτιάτισσας γυναίκας, η οποία ήταν πολύ πιο απελευθερωμένη και δυναμική σε σχέση με τις γυναίκες της υπόλοιπης Ελλάδας, που θεωρούνταν «κατώτερες»

-Καλλιπάτειρα: Κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλοντας να θαυμάσει το γιο της Πεισίροδο που αγωνιζόταν στην πάλη, πήρε την τόλμη και περιφρονώντας τη σχετική απαγόρευση και την επαπειλούμενη ποινή, μεταμφιέστηκε σε γυμναστή όπου και εισήλθε και παρακολούθησε τον αγώνα. Προδόθηκε από τον ενθουσιασμό της για τη νίκη του γιου της. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε η θανατική ποινή, καθώς η οικογένειά της είχε βγάλει σειρά Ολυμπιονικών.

-Κλεοπάτρα: Η θρυλική τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου πριν γίνει επαρχία της Ρώμης και τελευταία μεγάλη ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων. Δυναμική, ευφυέστατη και σαγηνευτική, έδωσε στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο την τελευταία αναλαμπή της δόξας της, ενώ γοήτευσε τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Αυτοκτόνησε μετά την ήττα στη ναυμαχία του Ακτίου,

-Θεοδώρα: Η «ατσάλινη» αυτοκράτειρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, σύζυγος του Ιουστινιανού, η οποία γεννήθηκε στην Κύπρο και έζησε μια ζωή που φαντάζει μυθιστορηματική περιπέτεια, περνώντας από την Αίγυπτο και φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη και τον αυτοκρατορικό θρόνο. Πολλοί θεωρούν ότι ήταν η πραγματική δύναμη πίσω από τον Ιουστινιανό και αυτή ήταν που τον κράτησε στη Στάση του Νίκα, όταν αυτός ήθελε να φύγει από την Κωνσταντινούπολη, σώζοντας τον θρόνο του. Διάσημη η αντιπαλότητά της με τον θρυλικό στρατηγό Βελισσάριο.

-Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η διάσημη Υδραία ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης – μαζί με τη Μαντώ Μαυρογένους αποτελούν το πιο γνωστό δίδυμο Ελληνίδων ηρωίδων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ξόδεψε όλη την περιουσία της υπέρ του Αγώνα και βρήκε άδοξο τέλος σε μια λογομαχία με ένα άλλο σόι στις Σπέτσες.

-Mαντώ Μαυρογένους: Η έτερη διάσημη αγωνίστρια της Επανάστασης, έδωσε όλη της την περιουσία για τον Αγώνα, για να πεθάνει φτωχή και ξεχασμένη στην Πάρο.

Δημοφιλή