Τσίπρας: Το ΔΝΤ να επιστρέψει στον ρεαλισμό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ

Τσίπρας: Το ΔΝΤ να επιστρέψει στον ρεαλισμό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ
Greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech to celebrate his first year in power, on January 24, 2016, in Athens. / AFP / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech to celebrate his first year in power, on January 24, 2016, in Athens. / AFP / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Σε όλα τα ανοικτά θέματα της κυβέρνησης και της χώρας αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στην εκπομπή «στον Ενικό». Για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση ανέδειξε για μια ακόμη φορά την διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των θεσμών, καλώντας παράλληλα το ΔΝΤ να επιστρέψει στον ρεαλισμό. Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι η έξοδος από τη Σένγκεν θα σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας ενώ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Για προσφυγικό

«Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και της κυβέρνησης», τόνισε αναφορικά με το προσφυγικό ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν υποτίμησε το πρόβλημα. «Ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές, αλλά δεν το υποτιμήσαμε το πρόβλημα», τόνισε θυμίζοντας ότι μόνο ο Ρέντσι και εκείνος έθετε το θέμα στην ΕΕ. «Από τον Μάρτιο του 2015 θέταμε θέμα μεταναστευτικού προβλήματος στην ΕΕ και την ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής», είπε.

Αρνήθηκε δε τους ισχυρισμούς κάποιων ότι αιτία των προσφυγικών ροών ήταν οι δηλώσεις της Χριστοδουλοπούλου ή της Μέρκελ. «Η γεωγραφική θέση της χώρας, μας “καταδικάζει” να υποδεχόμαστε χιλιάδες προσφύγων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για ΝΑΤΟ

Στα μέσα Νοεμβρίου δεν είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε όλα τα hotspots, παραδέχτηκε, ωστόσο την ίδια εποχή τα αιτήματα της Αθήνας προς την Frontex για βοήθεια είχαν ικανοποιηθεί κατά το 1/3. «Η κωλυσιεργία ήταν από πλευράς Βρυξελλών», σημείωσε, εξηγώντας ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα σταματούσε αυτό το blame game.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εμπλοκή που υπήρξε με την Τουρκία όταν πρότεινε εναλλακτικό σχέδιο πτήσης αντιδρώντας στο σχέδιο ανεφοδιασμού του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο. Αφού παραδέχτηκε το περιστατικό τόνισε ότι «δεν μπορεί να επικαλείται η Τουρκία μια συνθήκη στην οποία δεν συμμετείχε για τα αποστρατιωτικοποιημένα Δωδεκάνησα».

Αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης

Στην ερώτηση γιατί μια Αριστερή κυβέρνηση συγκατατέθηκε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επεσήμανε: «Είμαστε αριστερή κυβέρνηση αλλά σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης. Βάζουμε κόκκινες γραμμές αλλά προτεραιότητα έχουν τα εθνικά συμφέροντα».

Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση

Όχι σε έξοδο από της Ελλάδας από την Σένγκεν, κάτι που θα σήμαινε περιθωριοποίηση της χώρας και πλήγμα στον τουρισμό, όπως είπε. «Θα σήμαινε επίσης νομιμοποίηση του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Για βέτο

Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο, είπε επίσης, σημειώνοντας ότι με αυτό πέτυχε την καταδίκη μονομερών ενεργειών που μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα σήμερα να κατακρίνουν πολλοί αυτές τις χώρες που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Είμαι στο πλευρό σου

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σύσκεψη της Βιέννης στην οποία δεν εκλήθη η Ελλάδα, υπογράμμισε τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων, αποκάλυψε δε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Κομισιόν.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Για αξιολόγηση

Ερωτηθείς εάν πάμε πάλι σε πολιτική διαπραγμάτευση μπροστά στο αδιέξοδο της αξιολόγησης, επεσήμανε ότι δεν έχει καμία σχέση η σημερινή κατάσταση με το πρώτο 7μηνο. «Την συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα» και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, επεσήμανε χαρακτηρίζοντας πολύ κρίσιμη αυτή την αξιολόγηση γιατί θα δώσει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους. Τώρα οι εκτιμήσεις συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση. Ωστόσο, όπως είπε οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν μπορούν να βασιστούν σε δεδομένα, αναφέροντας τις προβλέψεις για την ύφεση.

Κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων

Αναφερόμενος στα καλύτερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα μίλησε για την ύφεση το 2015 που ήταν 2,5%, έναντι 3%, όπως προβλεπόταν. Απορροφήσαμε 98% πόρους ΕΣΠΑ, είπε, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες σήμερα στην Ευρώπη», ενώ τόνισε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος».

Το ΔΝΤ να επιστρέψει στον ρεαλισμό

Για τον κ. Τσίπρα είναι πρόβλημα που η Ευρώπη έβαλε στα χωράφια της το ΔΝΤ. «Να υπάρξει επιστροφή στο ρεαλισμό από την πλευρά του ΔΝΤ για να προχωρήσουμε», τόνισε, συμπληρώνοντας επίσης ότι «καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ». Επεσήμανε επίσης ότι δεν συσχετίζει την προσφυγική κρίση με την αξιολόγηση. Όσο για το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντάξεις (που θέλει το ΔΝΤ), επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει μειώσεις κατά 35% μέσον όρο.

Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι»

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: Τον Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση. Επειδή έχετε απέναντί τον Τσίπρα και όχι το Σάμαρα. Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να πάει αυτή την κόντρα ως τέλος. Έκανα πίσω όταν συνειδητοποίησα ότι παίζεται το μέλλον του ελληνικού λαού. Όταν αναγκάστηκα να κάνω το συμβιβασμό και πήγαμε σε εκλογές.

Όσο για τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης για το δημοψήφισμα και ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε το ναι στο δημοψήφισμα, είπε ότι «δέχομαι κριτική αν έκανα σωστή ή όχι διαπραγμάτευση, δεν δέχομαι κριτική επί ηθικού πεδίου». Παραδέχτηκε δε ότι έγιναν και λάθη (σε επιλογές συνεργατών), αλλά ακόμα και αν δεν υπήρχαν λάθος επιλογές, οι αποφάσεις θα ήταν δύσκολες.

Για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

«Αυτό που επιδιώκω είναι η Ελλάδα να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση, Ακόμη και αν χρειαστεί να εξαντλήσουμε τα εργαλεία που προκύπτουν από τη συνθήκη», είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας την αναλογική κατανομή των βαρών. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στις πλάτες της όλο το βάρος μιας παγκόσμιας κρίσης», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γίνεται για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή.

Για συναντήσεις με Ψυχάρη

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί «αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο θα το κάνω αλλά δεν θα πουλήσω την ψυχή μου». Πρόσθεσε ότι δεν θα κριθεί από το ποιόν συναντά αλλά από το τι πράττει.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο Ψυχάρης του ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιότητα για την συνάντησή τους και πρόσθεσε ότι ο Ψυχάρης έχει ζητήσει και άλλες φορές συνάντηση μετά τις εκλογές , αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι υπερήφανος για την κυβέρνησή του γιατί δεν χαρίστηκε και δεν εκβιάστηκε , και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Μεμπτό θα ήταν, σημείωσε, αν είχε ευνοήσει τον συγκεκριμένο εκδότη και ότι αν τον είχε ευνοήσει την επομένη θα ήταν στο MEGA, κάτι που ποτέ δεν συνέβη καθώς όπως είπε στο συγκεκριμένο κανάλι έχει να εμφανιστεί από το 2012. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανικό του συγκεκριμένου εκδότη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ότι μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία, ο κ. Τσίπρας είπε «ας τα βγάλει όλα και να πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά».

Ο κ.Τσίπρας τόνισε πολλάκις ότι δε ζήτησε ποτέ χάρη από κανέναν και υποστήριξε ότι εάν υπήρξε μετατόπιση από ορισμένα μέσα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ορισμένοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα εξαργύρωνε τη στήριξη με διευκολύνσεις. “Τα πρωτοσέλιδα που είχαν γίνει κόκκινα ξανάγιναν μπλε και με το δημοψήφισμα μαύρα”, είπε, ενώ τόνισε οτι έχει να εμφανιστεί στο Mega από το 2012. Υποστήριξε επίσης πως όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δέχθηκε επιθέσεις με “μαύρα” δημοσιεύματα κατά των Παππά- Σπίρτζη, καταλήγοντας: “Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαΐων”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε με χιούμορ, την αποστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την… περιβόητη πλέον γάτα των Ιμαλαΐων. Όταν ερωτήθηκε απάντησε, χαμογελώντας, πως «Ναι, αλλά την έσκισα την γάτα…»!

Τέλος, σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο internet ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Δεν θέλουμε να ελέγξουμε το διαδίκτυο. Θέλουμε να βάλουμε κάποιους κανόνες για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν με την εξάρθρωση της σπείρας εκβιαστών».

Για τουρισμό

Υπάρχει μια σχετική μείωση των κρατήσεων, παραδέχτηκε και τόνισε ότι έχει κατατεθεί σχέδιο για τα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Ζήτησε επίσης να σταματήσει η καταστροφολογία για τον τουρισμό και από τα ΜΜΕ, γιατί πολλές φορές, επεσήμανε, προκαλείται η αυτο-εκπληρούμενη προφητεία, ενώ όπως είπε, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρεκόρ στον τουρισμό φέτος. Ενώ αναφερόμενος στο μέτρο να μην μπαίνουν τα ΜΜΕ στα κέντρα υποδοχής, επιβλήθηκε είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ομαλά και γρήγορα, όπως είπε.

Το ασφαλιστικό

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία μας αναγκάζει να καταθέσουμε προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση των κρατικών δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ και αυτή η μείωση επιτυγχάνεται με μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η προτεινόμενη ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές. Οι Κυβερνήσεις υπάρχουν για να διαμορφώνουν μέσα στο πλαίσιο των στόχων την πολιτική τους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως μια μείωση για 13η φορά των συντάξεων θα λειτουργήσει υφεσιακά.

Ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, είπε ο πρωθυπουργός και για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν σε υψηλές συντάξεις, είπε: «έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε την πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ και βεβαίως ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε και οι συντάξεις που είναι 1400 , 1500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε να μπει ένα πλαφόν». Ο πρωθυπουργός εξήγησε όμως ότι και αυτό το μέτρο θα έχει συμβολική αξία διότι είναι λίγες αυτές οι συντάξεις και άρα είναι μικρή και η περικοπή αυτών των δαπανών. «Δεν το αποκλείω, δεν είναι κόκκινη μας γραμμή οι συντάξεις των 3.000 ευρώ», είπε και τόνισε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα. Ανέφερε δε ότι ζήτημα περικοπής δεν έχει τεθεί από τους θεσμούς.

Οι αγρότες

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σχεδιασμένη ώστε το φορολογικό νομοσχέδιο να ισοφαρίσει την όποια επιβάρυνση στον τομέα των εισφορών για τον αγροτικό κόσμο καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού επιβάλλει εναρμόνιση της φορολογίας του αγροτικού κόσμου με τη φορολογία των υπολοίπων. Είπε επίσης ότι στόχος είναι να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί τρόπο και για αγρότες και για ελεύθερους επαγγελματίες τις όποιες επιβαρύνσεις να τις αμβλύνει. Έφερε δε ως παράδειγμα την πρόνοια μέσα στην αγροτική οικογένεια ο ένας εκ των δύο συζύγων να καλύπτεται με το εργόσημο και να εκπίπτει έτσι ένα σημαντικό ποσό.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει συντελεστής φορολογίας στο 50%, είπε ότι αν υπάρξει θα αφορά εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ και τόνισε ότι αυτό δεν είναι ταξικό μίσος, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά είναι ταξική δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έτοιμα προς κατάθεση είναι ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα του εξωτερικού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι αυτά τα νομοσχέδια να κατατεθούν μέσα στο Μάρτιο, παράλληλα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο πρωθυπουργός απάντησε:

Για τους μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Επίσης θα προβλέπεται το ακατάσχετο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία και προσπαθεί ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν πάρει μικρά και μεσαία δάνεια από τις τράπεζες.

Για τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές , δυστυχώς δεν διορθώθηκαν προβλήματα όταν έπρεπε να διορθωθούν . Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύντομα και αυτό θα επιδράσει και στον τουρισμό . Η Ελλάδα έχει σταθερότητα σε μια δύσκολη περιοχή.

Οφειλές δημοσίου. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη . Η πρώτη αξιολόγηση θα δώσει τη δυνατότητα να εκταμιευθούν χρήματα και ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για εξυπηρέτηση οφειλών του δημοσίου. Το βασικό όμως είναι να αναπτυχθεί η οικονομία, να παραχθεί πλούτος. Για τα capital controls, μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά.

Για το ασφαλιστικό . Δεν είναι λύση η ιδιωτική ασφάλιση, την στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές στην δημόσια ασφάλιση. Είμαι υπέρμαχος ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι διανεμητικό και να φροντίζει για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό πηγαίνουμε σε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας .

Κατοχικό δάνειο. Αποτελεί πάγια διεκδίκηση της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχει η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου και η διαρκής πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών που προχωρά με συντονισμένα βήματα. Έχει σημασία ο τρόπος διεκδίκησης και εξ όσων γνωρίζω το θέμα τίθεται συνεχώς, το έθεσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια διεκδίκηση από την οποία δεν κάνουμε πίσω.

Κομματικό κράτος. Η κυβέρνηση έφερε νόμο τομή για την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών , που προβλέπει ακόμη και θεσμικό γενικό γραμματέα υπουργείου, μια τομή που έχουν χαιρετήσει όλοι στην Ευρώπη , ενώ η ΝΔ είναι αρνητική. Η ΝΔ είναι πολλούς περισσότερους μετακλητούς από τους σημερινούς υπουργούς και βουλευτές.

Για απόψεις Γιάννη Πανούση που επικαλείται ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. Οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ομόφωνες. Από τότε ο Πανούσης έλεγε ότι δεν θα σταματήσει εύκολα η ΄προσφυγική ροή αλλά έντονη διαφοροποίηση αν υπήρχε θα είχε συζητηθεί στο υπουργικό. Αφού κάνει τέτοια κριτική ο Γεωργιάδης που διαφοροποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που έχει στάση ευθύνης), φανερώνει τις δυσκολίες του προέδρου της ΝΔ που από τη μια φορά το κουστούμι του ευρωπαίου και από την άλλη να ταιριάξει με τις ακραίες απόψεις όπως του κ. Γεωργιάδη.

Αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την συμφωνία , ωστόσο η άποψή μας δεν αλλάζει γιατί με την μείωση των αξιών δεν συμφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως έχουμε πιάσει τους στόχους της συμφωνίας .

Δημοφιλή