ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/03/2016 02:48 EET | Updated 02/03/2016 02:48 EET

Ο Moody's υποβάθμισε την προοπτική του κινεζικού κρατικού αξιόχρεου σε «αρνητική»

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
A sign for Moody's rating agency is displayed at the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/GettyImages)

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service υποβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κίνας σε «αρνητική» (από «σταθερή»), επικαλούμενος την μείωση της δημοσιονομικής ευρωστίας της ασιατικής χώρας αυτής και την αβεβαιότητα για το κατά πόσον η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Χωρίς αξιόπιστες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί πιο αισθητά, καθώς το μεγάλο άχθος του χρέους δυσχεραίνει τις παραγωγικές επενδύσεις και οι δημογραφικές τάσεις παίρνουν όλο και πιο δυσμενή τροπή. Το κρατικό χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ πιο απότομα από ό,τι αναμένουμε σήμερα», εξήγησε ο Moody's σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ενέργειά του αυτή (http://bit.ly/21B4mQm).

Πάντως ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Κίνας στη βαθμίδα Aa3, επικαλούμενος τα μεγάλα αποθεματικά του Πεκίνου σε ξένο συνάλλαγμα αλλά και τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια της κινεζικής κυβέρνησης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box