ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/03/2016 09:02 EET | Updated 02/03/2016 09:41 EET

The Guardian: Η Κομισιόν απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από την ζώνη Σένγκεν

Anadolu Agency via Getty Images
GEVGELIJA, MACEDONIA - MARCH 1: Refugees are seen on a railway at Macedonia - Greece border in Gevgelija, Macedonia on March 1, 2016. (Photo by Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Images)

Κάλεσμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους θα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το τέλος της χρονιάς για να σώσουν το "επιστέγασμα" της ελεύθερης ζώνης διακίνησης από την πλήρη κατάρρευση, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα του ο Βρετανικός The Guardian.

Αυτό προκύπτει από ένα προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Παρασκευή. Αυτοί οι έλεγχοι "θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθή λειτουργία του χώρου της Σένγκεν" αναφέρει το προσχέδιο. "Είναι πλέον καιρός για τα κράτη μέλη να ενώσουν τις προσπάθειές τους προς το κοινό συμφέρον για τη διαφύλαξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα της Ένωσης", σημειώνει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα τοίχοι, φράκτες και συνοριακοί έλεγχοι έχουν επιστρέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από το Σεπτέμβριο του 2015, οκτώ χώρες από τις 26 της ζώνης Σένγκεν κάνουν συνοριακούς ελέγχους.

Το σχέδιο δράσης έχει καταρτιστεί πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, όταν η Ε.Ε. θα καλέσει την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων. Πρόκειται για μέρος της συμφωνίας των 3 δισεκατομμυρίων που είχε γίνει τον περασμένο χρόνο.

Αναμένεται να ανακοινώθει την Τετάρτη ότι θα απαιτηθούν 700 εκατομμύρια Ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ευρώπη "ιδιαίτερα σε χώρες της Ε.Ε κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων".

Για το 2016 θα διατεθούν 300 εκατομμύρια Ευρώ για τη στήριξη και συμπλήρωση των δράσεων των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών. Επιπλέον 200 εκατομμύρια Ευρώ θα πρέπει να διατεθούν το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων προορίζεται για την Ελλάδα καθώς 24.000 πρόσφυγες έχουν ανάγκη από μόνιμη στέγη ενώ την ίδια στιγμή περίπου 2000 άνθρωποι φτάνουν στις Ελληνική ακτές κάθε μέρα. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τους θερμότερους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα.

Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να βασίζονται στην ελπίδα ότι η από κοινού εργασία με την Τουρκία "θα πρέπει να οδηγήσει σε ταχεία μείωση" των ατόμων που φτάνουν στην Ελλάδα. Στόχος δηλαδή είναι να μειωθεί ο αριθμός των 2.000 προσφύγων και μεταναστών που υπολογίζεται ότι φτάνουν κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά.

Από την πλευρά της η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι δεν έχει κάνει αρκετά. Ο Ντόναλντ Τουσκ μάλιστα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Η Ελλάδα είναι υπό αυξανόμενη πίεση αναφέρει το δημοσίευμα τονίζοντας ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Σένγκεν κρίνεται τον Μάιο. Σύμφωνα με αυτό το τελευταίο σχέδιο, οι αρχές της Ε.Ε. θα διενεργήσουν έλεγχο στα σύνορα της Ελλάδας στα μέσα Απριλίου για να διαπιστωθεί αν οι έλεγχοι είναι επαρκείς.

Το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεσή της να αναμορφώσει τους κανόνες που διέπουν τις αιτήσεις ασύλου. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το γνωστό σύστημα του Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους στην πρώτη χώρα που εισέρχονται.

Το σύστημα αυτό τερματίστηκε ουσιαστικά το περασμένο έτος, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε οποιοδήποτε Σύρο ήθελε να ζητήσει άσυλο εκεί, ανεξάρτητα από ποια χώρα της Ε.Ε. Ερχόταν.

Στα μέσα Μαρτίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια λίστα επιλογών για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε.Η επιλογή που επικρατεί έχει να κάνει με την διανομή των προσφύγων έξω και γύρω από την ένωση, ανάλογα με τον πλούτο και το μέγεθος μιας χώρας.

Πάντως μέχρι στιγμής από τους 160.000 πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης μόλις οι 629 έχουν βρει σπίτι.

Το δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδα καταλήγει με το κόστος που θα έχει η κατάργηση της Σένγκεν. Όπως σημειώνει η έκθεση προειδοποιεί ότι η εκ νέου επιβολή ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα βλάψει τις επιχειρήσεις και θα αποθαρρύνει τους τουρίστες, ιδίως τους Ασιάτες τουρίστες που ξοδεύουν αρκετά χρήματα που θα περιορίσουν τα ταξίδια τους σε "όλους εκτός από τους δημοφιλείς προορισμούς της Ε.Ε."

Η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα κοστίσει μέχρι 18 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο ή το 0,13% της ετήσιας παραγωγής του χώρου Σένγκεν, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά αυτός ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί, με τις επιχειρήσεις και την τουριστική βιομηχανία να χάνουν δισεκατομμύρια περισσότερα.