Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός διευθυντής φωτογραφίας Phedon Papamichael μιλάει για τη ζωή του

Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός διευθυντής φωτογραφίας Phedon Papamichael μιλάει για τη ζωή του

Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Μαραγκού, ο υποψήφιος για Oscar Φωτογραφίας Phedon Papamichael μοιράζεται για πρώτη φορά λεπτομέρειες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ως Διευθυντής Φωτογραφίας, τις συνεργασίες του στο Hollywood, το κινηματογραφικό του στυλ, τις επιλογές του πίσω από την κάμερα κ.α.

Γεμάτο με αποσπάσματα από την δουλειά του, το 20-λεπτο ντοκιμαντέρ προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα κινηματογραφιστή ενώ παράλληλα ο Αλέξανδρος Μαραγκός κάνει εκτεταμένη χρήση της τεχνικής 2.5D (parallax effect) η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία και ανακατασκευή απλών δισδιάστατων (2D) φωτογραφιών, ώστε να εμφανίζονται ως τρισδιάστατες (3D).

Με περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του, διεθνή βραβεία και συνεργασίες με μερικούς από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στον κόσμο, ο Phedon Papamichael θεωρείται δικαίως ένας από τους σημαντικότερους Διευθυντές Φωτογραφίας στο Hollywood. Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην Γερμανία, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1983 μετακόμισε στην Αμερική όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως κινηματογραφιστής.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει υπογράψει αριστουργήματα όπως το "Sideways", το "The Descendants" και το "Nebraska" του Alexander Payne, το "Walk the Line" και το "3:10 to Yuma" του James Mangold, το "The Ides of March" και το "Monuments Men" του George Clooney, το "The Pursuit of Happyness" του Gabriele Muccino κ.α.

Το 2014 για την πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία του στο "Nebraska" του Alexander Payne, έλαβε μια υποψηφιότητα για Oscar, καθώς και υποψηφιότητες για βραβεία BAFTA, ASC και BSC. Για το 2016 ο Phedon ετοιμάζει ήδη τους φακούς του για το "Downsizing", την νέα ταινία του Alexander Payne με τους Matt Damon, Alec Baldwin και Reese Witherspoon, ενώ μόλις τελείωσε τα γυρίσματα του "The Huntsman: Winter's War" με τους: Charlize Theron, Emily Blunt, Jessica Chastain και Chris Hemsworth.

Δημοφιλή