5 τρανταχτά σημάδια ότι το επαγγελματικό σας περιβάλλον είναι τοξικό

5 τρανταχτά σημάδια ότι το επαγγελματικό σας περιβάλλον είναι τοξικό
Man holding scared employee by his suit collar and shouting at him in office whilst another man watches with shocked expression.
Dimitri Otis via Getty Images
Man holding scared employee by his suit collar and shouting at him in office whilst another man watches with shocked expression.

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δημοσίευσε μία νέα έρευνα πριν από λίγο καιρό με τίτλο «Τοξικοί εργαζόμενοι», η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν το περιβάλλον είναι τοξικό, ακόμα και οι ταλαντούχοι και παραγωγικοί άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.

Η αποφυγή ενός τοξικού εργαζόμενου μπορεί να προσφέρει στην εταιρεία διπλάσια από έναν πολύ ταλαντούχο εργαζόμενο, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ένα αρνητικό κλίμα που επηρεάζει τόσο την παραγωγικότητα, όσο και τις μεταξύ σχέσεις των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Inc, υπάρχουν 5 σημάδια, τα οποία πρέπει να προσέξετε για να διευκρινίσετε αν το επαγγελματικό σας περιβάλλον είναι, πράγματι, τοξικό.

Σημάδι #1: Έχετε το νου σας για κλίκες και άτομα που κουτσομπολεύουν

Ένα ξεκάθαρο σημάδι για τοξικό περιβάλλον είναι μία ομάδα από συναδέλφους οι οποία δεν κρύβουν με τίποτα τη δυσαρέσκειά τους. Είναι εύκολο να τους εντοπίσει κανείς αφού συνέχεια ψιθυρίζουν, έχουν αρνητική διάθεση για τα πάντα και τους αρέσει να κουτσομπολεύουν. Μπορεί αρχικά να σας πλησιάσουν, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα μετατρέψουν σε αρνητικό οτιδήποτε κάνετε.

Σημάδι #2: Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ενέργεια και κίνητρο

Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να προτείνουν τις ιδέες τους, να είναι δημιουργικοί και να πάρουν πρωτοβουλίες. Οι διευθυντές σε αυτό το περιβάλλον απορρίπτουν την αξία των υπαλλήλων τους και τους αντιμετωπίζουν ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης» παρά ως άξιους συναδέλφους που μπορούν να παράξουν έργο, με αποτέλεσμα να απομυζήσουν όλη σας την ενέργεια και την όρεξη για δουλειά.

Σημάδι #3: Εκείνοι που συλλέγουν με μανία πληροφορίες

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν το κάνει ο προϊστάμενός σας γιατί το κάνει για να έχει τον έλεγχο και τη δύναμη της πληροφορίας.

Σημάδι #4: Προσοχή με τον αυταρχικό προϊστάμενο

Αυτό το αρνητικό συναίσθημα που νιώθεις ότι πρέπει συνέχεια να φυλάγεσαι δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Σημαίνει είτε ότι φοβάσαι, είτε απεχθάνεσαι τον προϊστάμενό σου και οποιαδήποτε συναναστροφή μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει μόνο ένα πράγμα: κακά μαντάτα! Τέτοιου είδους προϊστάμενοι δημιουργούν ανασφάλεια και δεν αφήνουν τους εργαζόμενους να νιώσουν αρκετά άνετα ώστε να μοιραστούν πράγματα και να είναι δημιουργικοί.

Σημάδι #5: Προσοχή στα θέματα υγείας

Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι στρεσογόνο και ανθυγιεινό, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι άνθρωποι να μην αντέχουν άλλο και να βιώνουν ακόμα και σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε κάποια σημάδια θυμού, εκνευρισμού και πολλές άδειες λόγω ασθένειας.