Σύσφιξη επιχειρηματικών δεσμών Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν. Η Socar δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τον Αζέρο πρέσβη

Σύσφιξη των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Ole-Gunnar Rasmussen via Getty Images

Η σύσφιξη των οικονομικών, επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν και οι ευκαιρίες για επενδύσεις αποτέλεσαν τα αντικείμενα της ενημερωτικής εκδήλωσης «USA, Greece and Azerbaijan Business and political relationships», στην Ελληνοαμερικανική Ένωση την Τετάρτη, που διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν- με τον Αζέρο πρέσβη, Ραμάν Μουσταφάγεφ, να διαβεβαιώνει ότι η Socar δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τον ΔΕΣΦΑ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Βαμβακάς, χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν «hub» και «κόμβο» στην περιοχή, τονίζοντας ότι βρίσκεται επίσης κοντά στην ανερχόμενη, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οικονομία του Ιράν. Όπως τόνισε, η αζερική πλευρά έχει βρει τους τομείς όπου επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις, καθώς στόχος είναι η απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η επένδυση σε άλλες δραστηριότητες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 θέσεις άμεσης απασχόλησης και 10.000 έμμεσες, καθώς και στο θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, τονίζοντας ότι το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας θα αποτελέσει «πράσινο φως» για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα από αζερικές επιχειρήσεις.

Από πλευράς, του ο Αζέρος πρέσβης στην Ελλάδα, Ραμάν Μουσταφάγεφ, υπογράμμισε πως στο Αζερμπαϊτζάν δημιουργείται μια νέα, μη πετρελαϊκή οικονομία, και δίνεται έμφαση σε τομείς όπως τεχνολογίες πληροφορικής, οι υποδομές, η αγροτοβιομηχανία κλπ, όπου ελληνικές εταιρείες έχουν μεγάλη τεχνογνωσία. Ο πρέσβης τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποτελέσει παράθυρο για την έξοδο των ελληνικών προϊόντων στις χώρες της κεντρικής Ασίας και στην Κίνα- και αντίστοιχα η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράθυρο στις ευρωπαϊκές αγορές για αζερικές εταιρείες. «Στις προσπάθειές σας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μπορείτε να βασιστείτε πλήρως στην υποστήριξη της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα. Έχουμε κοινούς σκοπούς» τόνισε ο κ. Μουσταφάγεφ.

Αναφερόμενος στον ΤΑΡ, είπε ότι ελπίζεται πως θα φέρει ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι, εν αντιθέσει με φημολογίες που έχουν κυκλοφορήσει, η Socar δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της και υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής, Λεωνίδας Ραπτάκης, πολιτειακός γερουσιαστής των ΗΠΑ (Rhode Island State Senate), υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν. Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία του αγωγού ΤΑΡ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αγωγός θα παίξει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην αλλαγή δεδομένων/ τοπίου όσον αφορά στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη. «Το τρένο του ΤΑΡ πρόκειται να φύγει από τον σταθμό και η Ελλάδα πρέπει να ανεβεί σε αυτό χωρίς καθυστέρηση» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η χώρα μας θα εξελιχθεί σε παίκτη με ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στην ενεργειακή «σκακιέρα» της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα για ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, και ότι η χώρα μας είναι ξανά «open for business». «Πρόκειται για μια επένδυση την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει να χάσει, πολλοί επενδυτές την βλέπουν ως τεστ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραπτάκης.

Δημοφιλή