Εθνικό σχέδιο πέντε σημείων για το προσφυγικό από τον Τσίπρα

Εθνικό σχέδιο πέντε σημείων για το προσφυγικό από τον Τσίπρα
sooc

Mε την συμφωνία της Ε.Ε. και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει την Παρασκευή στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο θέσεων, το οποίο θα ζητήσει από τους αρχηγούς να το αποδεχθούν ή και να το εμπλουτίσουν. Θα τους εξηγήσει ακόμη και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει τους στόχους του στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (λέγε με μπλόκο).

Για όλα αυτά όμως:

α) θα έχει ενημερώσει πρώτα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (ο οποίος θα του μεταφέρει και το κλίμα που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στην ομάδα Αυστρία-χώρες Βίζεγκραντ…) και

β) θα έχει την αποδοχή του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός θεωρεί θεσμικά επιβεβλημένο να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για τους στόχους, τις κινήσεις, τις προτάσεις, αλλά και την κατάσταση στην Ε.Ε. όσον αφορά το προσφυγικό.

Το εθνικό πλαίσιο που θα προτείνει ο Αλ. Τσίπρας στους αρχηγούς να συμφωνήσουν περιλαμβάνει:

1) δέσμευση κάθε χώρας μέλους της Ε.Ε. πόσους πρόσφυγες θα δεχθεί, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αρχής της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των βαρών.

2) μηχανισμό επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

3) άμεση μετεγκατάσταση σε χώρες μέλη της Ε.Ε.

4) όχι σε μονομερείς ενέργειες

5) ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες που πλήττει η προσφυγική κρίση.

Εκείνο πάντως που θα μονοπωλήσει την συζήτηση στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να έχει το όπλο του μπλοκαρίσματος αποφάσεων. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για βέτο, καθώς αυτό υποδηλώνει απομόνωση της χώρας που το θέτει και αδυναμία να έχει συμμάχους. Όμως, όπως αναμένεται να εξηγήσει ο Αλ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς, η θέση της Ελλάδας στο προσφυγικό είναι «με τους ισχυρούς και τους πολλούς στην Ε.Ε.». Αντίθετα η Αυστρία και οι χώρες του Βίζενγκραντ θα δεχθούν τεράστιες πιέσεις στην σύνοδο κορυφής – από αυτές που δεχόταν κάποτε και η Ελλάδα…

Με αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι πρέπει να έχει πετάξει κάποιο από τα όπλα της πριν από την μάχη και μάλιστα για λόγους εσωτερικών πολιτικών εντυπώσεων. Η Ελλάδα κινούμενη ως εμπροσθοφυλακή στην κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά το προσφυγικό θέλει να μπορεί να απειλήσει την Αυστρία και τις 4 χώρες του Βίζενγκραντ με μπλόκο αποφάσεων που τους ενδιαφέρουν (π.χ. χρηματοδοτήσεις, αγροτικές ενισχύσεις).

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το έχει προτείνει ήδη η Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως το μπλοκάρισμα των αποφάσεων είναι ένα διπλωματικό όπλο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με διπλωματικά κριτήρια.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει την στήριξη των κομμάτων και στις δράσεις που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης (π.χ. αξιοποίηση άδειων στρατοπέδων, voucher για ενοίκια) χωρίς να υποθάλπονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Δημοφιλή