Ποια είναι η Άνγκελα Μέρκελ; Οι «Μερκολόγοι» απαντούν

Ποια είναι η Άνγκελα Μέρκελ; Οι «Μερκολόγοι» απαντούν
LEUNA, GERMANY - MARCH 03, 2016: German Chancellor Angela Merkel on March 03, 2016 in Leuna, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)***Local Caption*** Angela Merkel
LEUNA, GERMANY - MARCH 03, 2016: German Chancellor Angela Merkel on March 03, 2016 in Leuna, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)***Local Caption*** Angela Merkel
Thomas Trutschel via Getty Images

Στην «αποδόμηση» της Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε η ιστοσελίδα Politico, με βάση στοιχεία που έχουν συλλέξει οι «Μερκολόγοι», οι αναλυτές που ερμηνεύουν τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, για τον χαρακτήρα της.

Την προηγούμενη Κυριακή η Μέρκελ εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου κατήγγειλε την απόφαση της Αυστρίας να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους. «Εάν μια χώρα κλείσει τα σύνορα, μια άλλη θα υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου», είχε δηλώσει η Μέρκελ. Για όσους δεν παρακολουθούν συχνά συνεντεύξεις της, η στάση της καγκελαρίου δεν φάνηκε να έχει αλλάξει. Παρόλα αυτά, για τους «Μερκολόγους», η Μέρκελ εξέφρασε απόψεις που δεν μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν. Την αποκάλεσαν «μυστήρια» και «Σφίγγα».

Παρόλο που οι Γερμανοί συνηθίζουν να εξετάζουν την καγκελάριο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ορισμένες φορές με βάση φεμινιστικές και θρησκευτικές θεωρίες, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: η Μέρκελ είναι μια προσεχτική και μυστικοπαθής πολιτικός, της οποίας η προσωπικότητα επηρεάστηκε από το σοσιαλιστικό GDR. Η στάση που κρατά η ίδια όμως σήμερα, στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, προβληματίζει τους αναλυτές, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε σειρά θεωριών για την συμπεριφορά της.

Η θεωρία της συνέχειας

Οι περισσότεροι βιογράφοι της Μέρκελ υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ δεν έχει αλλάξει ποτέ. Συνεχίζει δηλαδή να είναι μια «επιστήμονας» της πολιτικής που λειτουργεί με βάση τη λογική. Γι' αυτό τον λόγο η ίδια αποφάσισε να αναλάβει την προσφυγική κρίση, μέχρι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση.

Η θεωρία της κληρονομιάς

Παρόλο που η Μέρκελ δεν έχει αλλάξει, πλέον ενδιαφέρεται περισσότερο για την υστεροφημία, αναφέρουν οι υποστηριχτές αυτής της θεωρίας. Γι' αυτό το λόγο είναι έτοιμη να ρίξει μια μεγάλη, αλλά «αβέβαιη» ζαριά για κάτι στο οποίο πιστεύει βαθύτατα.

Η θεωρία της φιλανθρωπίας

Η συγκεκριμένη θεωρία ήταν πολύ δημοφιλής το καλοκαίρι, όταν οι πρόσφυγες κατέφταναν στη Γερμανία με πανό που έγραφαν «Μαμά Μέρκελ». Η καγκελάριος είναι κόρη πάστορα και είναι αφοσιωμένη χριστιανή. Γι' αυτό τον λόγο, θέλει να μείνει στην ιστορία ως η «Μητέρα Τερέζα» της εποχής μας.

Η θεωρία του Realitätsverlust

Realitätsverlust στα γερμανικά σημαίνει «απόσταση από την πραγματικότητα». Σύμφωνα με τους υποστηριχτές αυτής της θεωρίας, η Μέρκελ παραμένει ίδια και γι' αυτό το λόγο έχει προχωρήσει σε τόσα διπλωματικά λάθη.

Η θεωρία της προδοσίας

Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, η Μέρκελ έχει κάνει μια μεγάλη στροφή προς την αριστερά. Καθώς με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότεροι αριστεροί υποστηρίζουν την καγκελάριο, η ίδια φαίνεται να έχει κινηθεί προς το κέντρο, ενώ σιγά σιγά μετακινείται προς την αριστερά.

Δημοφιλή