ΔΙΕΘΝΕΣ
04/03/2016 12:15 EET | Updated 04/03/2016 12:16 EET

Υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα στο πλαίσιο έρευνας για το σκάνδαλο Petrobras

ASSOCIATED PRESS
Brazil's former President Luiz Inacio Lula da Silva speaks during a press conference, after a meeting with Rio de Janeiro's Governor Luiz Pezao, in Rio de Janeiro, Brazil, Thursday, Dec. 3, 2015. Silva made comments about the impeachment proceedings against fellow Worker's Party member, Brazilian President Dilma Rousseff. “I’m outraged by what they’re doing to this country,” Silva told reporters. (AP Photo/Silvia Izquierdo)

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας προσήγαγε σήμερα Παρασκευή για ανάκριση στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά, σε σχέση με τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010)

Είχε προηγηθεί έρευνα στην κατοικία του πρώην προέδρου όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούλα.

«Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) πραγματοποιεί έρευνες στην κατοικία του, στο Ινστιτούτο Λούλα και στις κατοικίες πολλών συνεργατών του και μελών της οικογένειάς του», δήλωσε ο Χοσέ Κρισπινιάνο, εκπρόσωπος Τύπου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας και του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Επιβεβαίωσε επίσης πως ο Λούλα προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση.

Τα εντάλματα έρευνας και προσαγωγής «εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος (απάτης) Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του κρατιδίου Παρανά (νότια), που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της απάτης στους κόλπους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρίας.

«Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από το κύκλωμα (απάτης) Petrobras προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια», αναφέρει η εισαγγελία.

«Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων», προσθέτει η εισαγγελία.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «σχεδόν 200 αστυνομικοί και 30 επιθεωρητές φόρων εκτελούν 44 δικαστικά εντάλματα, από τα οποία 33 εντάλματα έρευνας και 11 εντάλματα προσαγωγών για ανάκριση στα κρατίδια του Ρίο ντε Ζανέιρο, του Σάο Πάολο και της Μπαχία».

Αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας εντάσσεται στην τεράστια επιχείρηση «Γρήγορο πλύσιμο» που ξεκίνησε το 2014 προκειμένου να διερευνηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στο εσωτερικό της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras το οποίο κόστισε δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Το Ινστιτούτο Λούλα χαρακτήρισε τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Βραζιλίας ως «βια» αλλά και «αυθαίρετη, παράνομη και αδικαιολόγητη» από τη στιγμή που συνεργαζόταν με τις αρμόδιες αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε τα νέα «δραματικά».

Οι σημερινές εξελίξεις πλήττουν την εικόνα του Λούλα καθώς σκόπευε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2018.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsoed Post