Την «Αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου ανακάλυψαν ερευνητές του UCL

Την «Αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου ανακάλυψαν ερευνητές του UCL
A cluster of tubes in a rack waiting to be spun
A cluster of tubes in a rack waiting to be spun
JVisentin via Getty Images

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) ανακοίνωσαν ότι έχουν βρει την «Αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησαν στο περιοδικό Science, έχουν βρει τρόπο να καθοδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ασθενή ώστε να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Η νέα μέθοδος εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλο κόστος, ενώ δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε ασθενείς. Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι η ιδέα έχει βάση, όμως στην πράξη θα αποδειχτεί πολύ πιο πολύπλοκη από ότι περιγράφεται στο περιοδικό. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Βρετανικό Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο, ανέφεραν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην δημιουργία νέων θεραπειών. Ακόμα, ευελπιστούν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στις πρώτες δοκιμές.

Επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να «εκπαιδεύσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα στο παρελθόν, αναφέρει το BBC. Παρόλα αυτά, τα αντικαρκινικά εμβόλια έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει. Μια εξήγηση είναι ότι εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό να κυνηγά τον λάθος στόχο, καθώς οι καρκίνοι δεν αποτελούνται από πανομοιότυπα κύτταρα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μεταλλαγμένες γενετικές μάζες, ενώ δείγματα από τον ίδιο όγκο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά.

Η νέα έρευνα φέρεται να έχει βρει τρόπο να εντοπίζει την εξέλιξη των μεταλλάξεων του καρκίνου. Ο καθηγητής Charles Swanton από το Αντικαρκινικό Κέντρο του UCL τόνισε πως η μέθοδος εντοπίζει τα αντιγόνα των καρκινικών κυττάρων, τα οποία χαρακτήρισε «Αχίλλειο πτέρνα» της ασθένειας. Για αυτό τον λόγο, η θεραπεία θα προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή.

Δημοφιλή