Κοτζιάς: Δεν παίζω μπόξ, διεθνείς σχέσεις κάνω

Κοτζιάς: Δεν παίζω μπόξ, διεθνείς σχέσεις κάνω
Eurokinissi

Την απάντησή του έδωσε,σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου στο ΜΕGΑ,ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ανάδειξη,από μερίδα του ελληνικού τύπου, μίας φράσης του Τούρκου ομολόγου του, περί κυριαρχίας και διάσωσης στα νησιά του Αιγαίου, χθες κατά την κοινή συνέντευξη,μετά τη συνάντηση των δύο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Η επίμαχη φράση του κ. Τσαβούσογλου στη οποία αναφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, ήταν: «Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί αφήνοντας τους να πεθάνουν».

«Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ.Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση » είπε ο κ.Κοτζιάς τονίζοντας ότι, μολονότι στη διερμηνεία δεν υπήρξε τέτοια φράση,ο ίδιος «καλού κακού» απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλαδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή μία δύναμη που αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μερίδα του Tύπου έγραφε χθες ότι δεν απάντησα» είπε ο κ. Κοτζιάς. Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στην φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» επισημαίνοντας ότι ο Κ.Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα».

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι ο Τούρκος ήρθε να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά «διότι» όπως διευκρίνισε «κάναμε αναλυτικές συζητήσεις με την Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες και μαζί του» επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του Τούρκου ομολόγου του ήταν να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου και «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να την λένε οι Τούρκοι και με την οποία διαφωνούμε εμείς κάθετα».

«Είμαι πολύ σαφής και λέω ότι διαφωνώ κάθετα και ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει ότι προηγείται η κυριαρχία και που γίνεται η διάσωση. Δεν παίζω μπόξ διεθνές σχέσεις κάνω».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη Σύνοδο της Δευτέρας,στις Βρυξέλλες,για μία λύση με την Τουρκία στο προσφυγικό ο κ. Κοτζιάς είπε: «είμαι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός μας θα το παλέψει, όπως ξέρει να το παλεύει και ελπίζω να ακουστούμε, όπως ακουγόμαστε συχνά από τους Ευρωπαϊους εταίρους» επισημαίνοντας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με «αποκλίνοντα συμφέροντα» και «άρα με μία διαπραγμάτευση που δεν είναι καλής ή κακής πρόθεσης,αλλά μία διαπραγμάτευση που διαφορετικά συμφέροντα πρέπει να βρούν κοινό τόπο και παρονομαστή. Και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην ερώτηση εάν η χθεσινή μίνι συναίνεση των πολιτικών αρχηγών βοηθά και το δικό του έργο ο κ. Κοτζιάς είπε: «Εμένα οτιδήποτε δίνει υποστήριξη σε μια κοινή παρουσία της χώρας στο διεθνή χώρο βοηθά και την δουλειά την προσωπική μου και του ΥΠΕΞ και της χώρας συνολικά».

Ερωτηθείς,επίσης,αν η δήλωσή του περί των 150.000 προσφύγων παρερμηνεύτηκε ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν μίλησε περί φιλοξενίας 150.000 προσφύγων στην Ελλάδα,αλλά ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη-ερωτηθείς από τον Κ. Παπαχελά στην συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών- «ότι μπορούμε να αντέξουμε το πολύ μέχρι 150.000, δεν είπα εγώ ότι καλούμε ή ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι έχουμε ετοιμαστεί να εγκαταστήσουμε ένα τέτοιο αριθμό».

Επ αυτού έκανε λόγο για «διαστρεβλώσεις» που «είναι κρίμα και για τη δημοσιογραφία και για την εξωτερική πολιτική», επισημαίνοντας,επίσης,ότι σε μία πολύ πετυχημένη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, που έγινε αποδεκτή και μέχρι τις παρυφές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελήφθη μία φράση προκειμένου να αντιστραφεί αυτή.

«Η Ελλάδα έχει 30.000 πρόσφυγες των οποίων η παραμονή δεν είναι δική τους θέληση να μείνουν στην Ελλάδα» είπε εκφράζοντας την απορία με όλους αυτούς «που φωνάζουν και που μας φέρανε 550.000 χιλιάδες πρόσφυγες στη αρχή της δεκαετίας του '90 και το θεωρούσαν φυσιολογικό». Αποσαφήνισε δε, ότι το παραπάνω «δεν ήταν υπονοούμενο» καθώς πρόθεσή του δεν είναι να ανοίξει «μέτωπο ως υπουργός Εξωτερικών» αλλά αναφέρει «απλή αριθμητική δημοτικού» και όχι «αιχμή εναντίον κάποιου».

Απαντώντας,τέλος ,σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «τα σύνορα είναι ανοιχτά για εμπορεύματα και ανθρώπους», ότι «υπάρχει περιορισμός για τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Αυτό παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τη συμφωνία της Γενεύης του 1967 για τους πρόσφυγες και νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να πορευτούμε διαφορετικά».

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή