LIFE

Sifnos Trails: Η πρώτη εφαρμογή- ξεναγός για τα περιπατητικά μονοπάτια της Σίφνου

Ο τουρισμός είναι, ίσως, το πιο «δυνατό χαρτί» που έχει η Ελλάδα, αλλά επικεντρώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και η θάλασσα και το ελληνικό καλοκαίρι είναι δύο στοιχεία ιδιαίτερα δημοφιλή στο εξωτερικό. Σε μία προσπάθεια να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στο νησί της Σίφνου, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Ανδρέας Μπαμπούνης, αποφάσισε να εστιάσει στο κομμάτι του περιπατητικού τουρισμού.

Κάπως έτσι, ο Δήμος Σίφνου ένωσε τις δυνάμεις του με το Paths of Greece, μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που «ανοίγει» και σηματοδοτεί μονοπάτια, και δημιούργησαν το Sifnos Trails.

Πρόκειται για ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών στη Σίφνο. Περιλαμβάνει 19 διαδρομές συνολικού μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα, οι οποίες καλύπτουν όλο το νησί.

Κι αν αναρωτιέστε αν η Σίφνος είναι ένα νησί «κατάλληλο» για πεζοπορία, ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, ιδρυτής του Paths of Greece λέει χαρακτηριστικά στην HuffPost Greece ότι το νησί έχει πολλές ομορφιές για να ανακαλύψει ο κάθε επισκέπτης:

«Η μορφολογία της Σίφνου είναι τέτοια που παρόλη τη μικρή της έκταση, έχει πολύ διαφορετικά μεταξύ τους τοπία. Από τους όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, στις φροντισμένες πεζούλες με τις καλλιέργειες, και από τα δάση κέδρων και το άγριας ομορφιάς τοπίο στα δυτικά, στην καθαρά κυκλαδίτικη βλάστηση στο βόρειο τμήμα του νησιού, κάθω γωνιά της Σίφνου συναρπάζει. Τα μονοπάτια είναι παλιά, καλοδιατηρημένα, τα χρησιμοποιούν ακόμη οι ντόπιοι και αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά δίκτυα πεζοπορίας της νησιωτικής Ελλάδας.»

Το Sifnos Trails εκτός από τη σηματοδότηση και τη διάνοιξη των 19 μονοπατιών έχει δημιουργήσει και μία ιστοσελίδα η οποία περιέχει όλα τα μονοπάτια, αλλά και πληροφορίες για αυτά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα, η Σίφνος είναι το πρώτο ελληνικό νησί που αποκτάει ψηφιακή εφαρμογή – ξεναγό στα πεζοπορικά μονοπάτια της.

«Με τη συνεργασία του Δήμου Σίφνου, της Paths of Greece και της εταιρείας Anadigit, και με την ευγενική χορηγία της Aegean Speed Lines, δημιουργήθηκε μια εφαρμογή που ξεναγεί στα περιβαλλοντικά και πολιτισμικά μνημεία του νησιού μέσω του δικτύου μονοπατιών. Η εφαρμογή αντιλαμβάνεται το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο πεζοπόρος, και αν είναι δίπλα σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, με ένα κουδούνισμα τον παρακινεί να διαβάσει πληροφορίες και να δει φωτογραφίες. Η εφαρμογή λειτουργεί χωρίς τη χρήση ίντερνετ, είναι απολύτως δωρεάν και περιέχει πληροφορίες σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) και σύντομα και σε γερμανικά. Όσοι την έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα έχουν ενθουσιαστεί! Στόχος της εφαρμογής είναι αφ’ενός να δείξουμε πως το δίκτυο της Σίφνου είναι πολύ καλά οργανωμένο και σέβεται τον πεζοπόρο, αλλά κυρίως να εμπλουτίσουμε την εμπειρία των περιπατητών, οι οποίοι θα περπατούν τώρα μαθαίνοντας!», αναφέρει ο κ. Τσαραβόπουλος.

Επιπλέον, κάθε διαδρομή που ξεκινά στην Σίφνο συνοδεύεται εκτός από την αντίστοιχη σηματοδότηση και από ένα QR code, το οποίο μέσω της εφαρμογής δίνει στον επισκέπτη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδρομή, όπως για παράδειγμα, πόσα χιλιόμετρα είναι και ποια αρχαιολογικά μνημεία θα συναντήσει κανείς όταν τη διανύσει.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες ανάδειξης των μονοπατιών της Σίφνου, αλλά καμία δεν αντιμετώπισε το νησί στο σύνολό του, και καμία δεν προσπάθησε να δώσει μια «ταυτότητα» στο μοναδικό αυτό δίκτυο μονοπατιών. Το 2015, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ο Δήμος Σίφνου, σε συνεργασία με την Paths of Greece και εθελοντές, όπως η κα Εμμανουέλλα Μαγκανάρη, η οποία με πολλή προσωπική εργασία και μόχθο βοήθησε στο στήσιμο του νέου δικτύου, αναδιαμόρφωσε το δίκτυο αυτό, εναρμόνισε τη σήμανση σε όλες τις διαδρομές, και το δίκτυο απέκτησε την ταυτότητα του. Ταυτόχρονα έγιναν και γίνονται πολλές δράσεις προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ήδη φαίνονται ξεκάθαρα τα πρώτα σημάδια αύξησης των επισκεπτών, οι οποίοι φεύγουν από το νησί ενθουσιασμένοι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μπαμπούνης: «Ήδη πέρυσι τον Οκτώβριο είχαμε 100 άτομα από ορειβατικούς ομίλους, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Γαλλία».

«Τα μονοπάτια μας έχουν αρχίσει να αποκτούν ταυτότητα. Χρηματική βοήθεια έχουμε λάβει από την περιφέρεια ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να κάνουμε σεμινάρια σε επαγγελματίες του κλάδου ώστε και να προσελκύσουμε επισκέπτες, αλλά και να έχουμε την κατάλληλη παιδεία για να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες αυτούς. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στη Σίφνο έχει παρουσιάσει άνοδο. Σε αυτό βοήθησαν και τα μονοπάτια, αλλά και η προσπάθεια που έχουμε κάνει ώστε το νησί να έχει καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση και η σύνδεση με την Σαντορίνη (που έχει διεθνές αεροδρόμιο)», συμπληρώνει.

Η δράση του Δήμου Σίφνου δεν σταματά εκεί, όμως. Ο Δήμος συμμετέχει ενεργά σε θεματικές εκθέσεις για τον περιπατητικό τουρισμό, σε Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία, ενώ εξέδωσαν έναν τουριστικό περιπατητικό χάρτη σε 5 γλώσσες.

Φωτογραφίες: Φ. Τσαραβόπουλος / Paths of Greece