«Ρουκέτα» από ΔΝΤ: Ζητεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Ρουκέτα» από ΔΝΤ: Ζητεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
sooc

Την επαρκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς συνδέεται με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σκοπεύει να θέσει ως μείζον θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρη πηγή από την έδρα του ΔΝΤ, το θέμα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών «καίει» το επιτελείο Τόμσεν και παρασκηνιακά έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν παρείχαν μέχρι πρότινος μία ολοκληρωμένη ενημέρωση για την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Πολ Τόμσεν, φέρεται να έχει υποστηρίξει σε μυστικά δείπνα και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να είχε απορροφήσει το ποσό των 25 δισ. ευρώ, δηλαδή όλο το δάνειο που χορήγησε ο ESM, ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των «κόκκινων» δανείων.

Πληγή

Σύμφωνα με την εφημερίδα το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν ήταν επαρκής και ως εκ τούτου το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει ένας υγιής κινητήριος μοχλός για την ελληνική οικονομία που θα οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ, αφού τα «κόκκινα» δάνεια θα αποτελούν μεγάλη πληγή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Πόλ Τόμσεν φέρεται μάλιστα να δείχνει στους συνομιλητές του ως υπαίτιο το Γιώργο Σταθάκη, για το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη μία εμπεριστατωμένη λύση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για το Ταμείο μία συμφωνία το επόμενο διάστημα πρέπει να γίνει στη βάση μιας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς αυτό να προϋποθέτει μια μεταβατική περίοδο 4-5 χρόνων, κάτι που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, μία μεταβατική περίοδος, απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση, που ο ESM και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να καλύψουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως τη δεδομένη χρονική συγκυρία άπαντες στο ΔΝΤ υποστηρίζουν τις θέσεις Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα. Ως προϋπόθεση για να «τρέξει» η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι η ελληνική πλευρά να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ένα κοστολογημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού που να διατηρεί τη βιωσιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι απίθανο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Αθήνα.

Δημοφιλή