ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2016 10:05 EET | Updated 07/03/2016 10:05 EET

Με πλαστικές σφαίρες διέλυσε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρία για την έμφυλη βία

OZAN KOSE via Getty Images
A Turkish woman gives a V sign during a march in the Kadikoy district of Istanbul to mark International Women's Day on March 6, 2016. / AFP / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Με πλαστικές σφαίρες απάντησε η τουρκική αστυνομία σε πλήθος εκατοντάδων γυναικών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την ισότητα των φύλων την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη μιας γυναίκας.

Δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, εκατοντάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενες για τη βία και την περιθωριοποίηση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Τουρκία, παρά την απαγόρευση που είχε εκδοθεί. Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία της περιοχής Kadikoy, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μωβ πανό. Σύντομα, αστυνομικοί άρχισαν να απωθούν το πλήθος με χτυπήματα, ενώ έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών.

«Λέγαμε ότι δεν θα φύγουμε από τους δρόμους για την διαδήλωση της 8ης Μαρτίου και δεν θα φύγουμε ποτέ. Ούτε η αστυνομία, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να μας σταματήσει», είχε δηλώσει μια από τις διαδηλώτριες ονόματι Guris Ozen πριν τα επεισόδια.

«Βλέπεις την δύναμη των γυναικών. Είμαστε εδώ παρά τα εμπόδια και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για ένα σκοπό».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατά καιρούς δεχτεί οξεία κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζητήματα που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό, καθώς η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι πολύ μικρή. Σύμφωνα με τον δείκτη των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων, η Τουρκία έρχεται 77η ανάμεσα σε 138 χώρες. Ακόμα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η ενδοοικογενειακή βία είναι δέκα φορές συχνότερη στην Τουρκία από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμα:

Sponsored Post